SEPSİS TANISINDA BİLİRUBİN DÜZEYLERİYLE SİTOKİNLER ARASINDAKİ İLİŞKİ - TUTAK, EYÜP (Fırat Üniveristesi, 2011)
Sistemik inflamatuvar yanıt sendromu ve sepsis gibi erken tanının önemli olduğu ve tedaviye yanıtın izlenmesi, gerektiğinde tanı konduktan sonra tedavi modellerinin değiştirilmesi gereken kritik hasta gruplarında klinisyene rehberlik edecek, duyarlı ve özgül laboratuvar testlerine ihtiyaç vardır.Sistemik inflamatuvar yanıt sendromundan ciddi sepsise ilerleyen dinamik süreçte bu döngüyü erken tanımlayabilecek belirteç bulabilmek, birçok fonksiyonu iyi bilinen, rutinde kullanılan bilirubinin insanlarda inflamatuvar süreçle olan ilişkisini ortaya koyabilmek amacıyla bu çalışmayı planlandı.Çalışmamızda Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım ünitemizde, demografik yapıları birbirine yakın, ACCP/SCCM konsensus konferans kriterlerine uygun olarak sepsis tanısı almış 10, sepsis tanısı almamış 10 hasta çalışmaya dahil edildi. Sepsis grubunda ilk tanı aldığı dönem bazal dönem kabul edilerek, 0. (T0) , 24. (T1), 48. (T2) saatlerde alınan kan örneklerinden IL-6, IL-10, total bilirubin, direkt bilirubin, indirekt bilirubin bakıldı. Yine aynı dönemlerde hastaların APACHE ve SOFA skorlarları belirlendi. Kontrol grubunda ise ilk kan alınma dönemi bazal dönem kabul edilerek, 0. , 24. , 48. saatlerde alınan örneklerde IL-6, IL-10, total bilirubin, direkt bilirubin, indirekt bilirubin bakıldı. Yine aynı dönemlerde hastaların APACHE ve SOFA skorlarları belirlendi.Çalışmaya alınan sepsisli hastalarda bilirubin, IL-6 ve IL-10 düzeylerinin zamana bağlı olarak belirgin arttığı, bu artışın APACHE ve SOFA skorlarıyla korele olduğu gözlendi. Bu artışın sepsiste erken tanıda ve hastalıktaki kötü gidişle ilişkili olabileceği kanısına varıldı. Bilirubin ve sitokin düzeylerindeki bu artışın sepsis ve ilişkili klinik tablolarda inflamatuvar sürecin basamaklarını öngörmede kullanılabileceği ancak bu konuda yüksek hasta sayılı daha ileri çalışmaların yapılması gerekliliği sonucuna varıldı.Anahtar Kelimeler: Sepsis, IL-6, IL-10, Bilirubin

Sensitive and specific laboratory tests are needed to guide clinicians in critical patient groups with systemic inflammatory response syndrome and sepsis where early diagnosis is important, where response to treatment needs to be monitored, and where treatment models need to be changed as necessary.This study was planned to be able to find a marker that could describe the cycle at an early phase during the dynamic process progressing from systemic inflammatory response syndrome to severe sepsis, and reveal the relationship between routinely-used bilirubin, many functions of which are known, with the inflammatory process in humans.Ten demographically-similar patients diagnosed with sepsis in compliance with the ACCP/SCCM consensus conference criteria and ten patients not diagnosed with sepsis at our Intensive Care Unit at the Department of Anesthesiology and Reanimation were included in this study. Taking the period in which they were initially diagnosed in the sepsis group as the basal period, IL-6, IL-10, total bilirubin, direct bilirubin, and indirect bilirubin were analyzed from blood samples taken in the 0th (T0), 24th (T1), and 48th (T2) hours. The patients? APACHE and SOFA scores were calculated again in the same sampling periods. And in the control group, the initial blood collection period was considered as the basal period and IL-6, IL-10, total bilirubin, direct bilirubin, indirect bilirubin were analyzed from samples taken in the 0th, 24th, and 48th hours. The patients? APACHE and SOFA scores were calculated again in the sampling periods.We observed that in patients with sepsis included in the study bilirubin, IL-6 and IL-10 levels increased markedly by time, and that this increase was correlated with the APACHE and SOFA scores. We believe that this increase could be associated with early diagnosis in sepsis and the poor prognosis of the disease. We conclude that this increase in bilirubin and cytokine levels could be used in projecting the steps of the inflammatory process in sepsis and associated clinical patterns, but further studies on the subject with more patients are needed.Key Words: Sepsis, IL-6, IL-10, Bilirubin
The relatıonshıp between bılırubın levels and cytokınes ın the dıagnosıs of sepsıs
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon