Kale (Van) Kaynağı' nın hidrojeoloji incelemesi - Çetindağ, Bahattin; Okan, Özlem Öztekin (My University, 2001)
İnceleme alanı Van il merkezinde yer almaktadır. Çalışılan saha Mesozoyik ve Senozoyik yaşlı birimlerden oluşmaktadır. Bunlar; Yüksekova Karmaşığı, Kırkgeçit Formasyonu ve Van Gölü Formasyonudur. Yüksekova Karmaşığı bazalt, andezit, tüf, dasitik dayk, diyabaz ve mikritik kireçtaşlarından ibarettir. Kırkgeçit Formasyonu çakıltaşı, kumtaşı ve çamurlarından oluşmuştur. Çalışma alanının en genç birimini oluşturan Van Gölü Formasyonu ise yevşek tutturulmuş ya da tutturulmamış çakıl, kum ve kil oluşuklarından meydana gelmiştir. Kale Kaynağı'nda uzun süreli debi ve iyon değişimi kontrol edilmiştir. Kaynağın 14 Temmuz - 23 Ekim 1997 tarihleri arasında boşalım kotu üzerinde depolama gücü 6,38x$10^{5} m^{3}$. Kaynak suyunda katyon ve anyonların sıralanışı, r (Na+ K) > r Mg > r Ca; $r HC0_{3}$ > r Cl > $r S0_{4}$ şeklindedir. Kale kaynak suları kimyasal analiz yardımıyla çizilen Piper diyagramında katyon ve anyonlar 5. bölgede, Schoeller İçilebilme diyagramında 2. kalite sular sınıfında gruplanmışlardır.
Keywords: Su Kaynakları