İNFAZ KORUMA MEMURLARININ FİZİKSEL AKTİVİTE VE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - KARABULUT, ŞÜKRÜ (Fırat Üniveristesi, 2022)
İş yerinde uzun süreli stresten dolayı oluşan şiddetli ve kalıcı yorgunluk olan tükenmişlik, günümüzde kuruluşlarda yaygın bir durum haline gelmiştir. Tükenmişlik üzerine yapılan ilk araştırmalar, özellikle insanlara birey kazandıran mesleklerde bu olgunun varlığını bulmuştur. Bitlis ilinde görev yapan infaz koruma memurlarının cinsiyet, yaş, medeni hal, eğitim durumu, fiziksel aktivite durumları ve yaşam koşullarının, yaşadıkları stresli mesleğin getirileri vb. gibi durumlarının etkileri ile memurların fiziksel aktivite ve tükenmişlik düzeylerinin üzerinde anlamlı bir fark oluştuğu temel hipotezinden yola çıkılarak yapılan çalışma; memurların fiziksel aktivite ve tükenmişlik düzeylerini belirlemiş, bağımsız değişkenlerin bu düzeyler üzerinde etkili olup olmadığını ölçmüş ve bu iki kavram arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Çalışmada katılımcıların tükenmişlik düzeylerini ölçmek amacıyla kişisel bilgi formunun yer aldığı cinsiyet durumu, medeni durum ve yaşa göre farklılığını karşılaştırmak amacıyla t testi ve varyans analizi uygulanmıştır. Katılımcıların tükenmişlik düzeyleri ile fiziksel aktivite arasındaki ilişki düzeylerinin incelenmesi amacı ile uluslararası fiziksel aktivite anketi ve maslach tükenmişlik ölçeği uygulanmıştır. Sonuçlar için korelasyon analizi yapılmıştır. Analizler için SPSS (24.0 versiyonu) paket programı kullanılmıştır. İnfaz koruma memurlarının genel fiziksel aktivite düzeyleri ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma düzeyleri arasında zayıf, negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bir kişinin fiziksel aktivitesi ve süresi arttıkça, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma derecesi azalmıştır. Yaş, evlilik, kıdem gibi durumları arttıkça tükenmişlik durumları azalmıştır. Eğitim seviyesi arttıkça beklentiler oranında tükenme artmıştır. Mesleğin getirileri ,imajı, toplumdaki yeri ve anlamı arttıkça tükenmenin azaldığı görülmüştür. Anahtar kelimler: fiziksel aktivite, tükenmişlik, ceza infaz kurumu

Burnout, which is severe and persistent fatigue caused by long-term stress at work, has become a common situation in organizations today . The first studies on burnout found the existence of this phenomenon, especially in professions that bring individuals to people.Based on the basic hypothesis that the physical activity and occupational burnout levels of the guards working in Bitlis province change, this study aims to determine the physical activity and occupational burnout levels of the civil servants and to measure whether the independent variables are effective. and examine the relationship between these two concepts. It was revealed that there was a weak, negative and significant relationship between the general activity levels of the guards and the levels of emotional exhaustion and depersonalization. As the person's physical activity and duration increase, the degree of emotional exhaustion and depersonalization will decrease. In the study, t-test and analysis of variance were applied to compare the burnout levels of the participants according to gender, marital status and age. Correlation analysis was conducted to examine the relationship between the burnout levels of the participants and physical activity. Spss ( version 24.0 ) package program was used for the analysis . Keywords : Physical Activity, Burnout, Penitentiary
Examination of physical activity and occupational burnout levels of execution officers
Keywords: Spor