EĞİTİM COĞRAFYASI BAKIMINDAN DOĞU ANADOLU BÖLGESİ İLERİNDE OKULLAŞMA ORANLARI (1980-2000) - ÇOLAK, NAZİFE (Fırat Üniveristesi, 2009)
Günümüzde ülkelerin kalkınmasında ekonomik ve sosyal gelişim hızları büyük rol oynamaktadır. Bu faktörlerin ortaya çıkışı ve gelişmesi ise insan kaynaklarıyla mümkündür. Bu nedenle bir ülkenin sahip olduğu insan gücünün niteliği ile ekonomik ve sosyal gelişimi arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Bu noktada çoğu ülkeler eğitimli nüfusa önem vermekte, çalışmalarını ve yatırımlarını bu yönde gerçekleştirmektedirler.Bu çalışmada eğitimin kişi ve toplum üzerindeki ekonomik ve sosyal etkileri ve önemi değerlendirilmeye çalışılmıştır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde 1980'den 2000 yılına kadar il istatistikleri ışığında, okullaşma oranları, ilerin coğrafi özellikleri de göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler yapılırken, TÜİK'in Genel Nüfus Sayımı, Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri ve Milli Eğitim İstatistiklerinden faydalanılarak, tablo, grafik ve haritalar oluşturulmuştur.Sonuç olarak, nüfusun eğitim durumu ile coğrafi şartlar arasındaki ilişki, Eğitim Coğrafyası kapsamında ortaya konulmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Eğitim, okullaşma, eğitim coğrafyası, eğitimin önemi.

Nowadays, the economic and social growth speed take part of the development of countries very much. Appearing of theese factors are possible with some of the sources for people, so there is a relationship between the quality of human source and economic and social development. At this point most of countries give great importance and invest to have educated people.Economic and social influence of education on an individual and society and importance of these efects were tried to be studied in this study. Eastern Anatolian, from 1980 to 2000, was evaluated in the illumination of statics of these cities by taking into consideration of the aspects of geographic aspects some of the cities and the rate of getting schooled. While evaluating of the statics, pictures, graphics and maps were prepared by using Turkish Statics Insttitution?s Census, The Social and Economic Guality of Popilation ana National Education Statics.As a result, with the relationship between the educated of population and geographic conditions were tried to be revealed inside Education Geography.Key Words: Education, getting schooled, education geography, the importance of education.
In terms of education geography enrollment rates in Esastern Anatolia provinces
Keywords: Coğrafya