LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SPORA YÖNELİK TUTUMLARI İLE İYİMSERLİK VE KÖTÜMSERLİK KİŞİLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: (İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ) - TÜZEMEN, MEHMET AKİF (Fırat Üniveristesi, 2025)
Araştırmanın amacı, lise dönemindeki öğrencilerin spora yönelik tutumları ile iyimserlik ve kötümserlik kişilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Bu araştırmanın evrenini İstanbul'da öğrenim gören lise öğrencileri oluşturmaktadır. MEB'in en güncel istatistiklerine göre İstanbul'da 667.729 erkek, 597.541 kadın olmak üzere toplamda 1.265.270 lise öğrencisi öğrenim görmektedir. İstanbul ili Arnavutköy ilçesinde toplamda 21 lise bulunmaktadır. Bu liseler arasından rastgele olarak altı tane lise seçilmiş ve araştırma bu liselerde öğrenim gören öğrenciler ile yürütülmüştür. Basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 593 öğrenci araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler IBM SPSS (23.0) veri analiz programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Lise öğrencilerinin spora yönelik tutumları (spora ilgi duyma, sporla yaşama ve aktif spor yapma) ve iyimserlik-kötümserlik düzeyleri cinsiyet, yaş ve sınıf değişkenlerine göre incelenmiştir. Cinsiyet değişkeni için ilişkisiz örneklemler T-testi, sınıf ve sosyoekonomik durum değişkeni için Çok Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), değişkenler arasındaki ilişkiler için Pearson Moment Korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre lise öğrencilerinin spora yönelik tutum alt boyutları ile iyimserlik ve kötümserlik düzeyleri ilişkili çıkmıştır. İyimserlik ile aktif spor yapma, sporla yaşama ve spora ilgi duyma arasında da ilişki bulunmuştur. Ayrıca kötümserlik ile aktif spor yapma, sporla yaşama ve spora ilgi duyma arasında da ters yönlü ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla, İyimserlik düzeyi yüksek olan öğrencilerin spora daha fazla ilgi duydukları, aktif olarak spor yapma eğilimlerinin arttığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Spora Yönelik Tutum, İyimserlik, Kötümserlik, Lise, Öğrenci

The aim of the study is to examine the relationship between high school students' attitudes towards sports and their personality levels of optimism and pessimism. The research was conducted using a relational survey model, a quantitative research method. The population of this study consists of high school students studying in Istanbul. According to the most current statistics from the Ministry of National Education, there are 1,265,270 high school students in Istanbul, 667,729 male and 597,541 female. There are 21 high schools in the Arnavutköy district of Istanbul. Six high schools were randomly selected from these high schools, and the study was conducted with students attending these high schools. 593 students were selected using simple random sampling and were included in the study. Data were analyzed using IBM SPSS (23.0) data analysis program. The high school students' attitudes towards sports (interest in sports, living through sports, and active participation in sports) and their levels of optimism and pessimism were examined according to variables of gender, age, and grade. An unrelated samples t-test was conducted for the gender variable, a multi-way analysis of variance (ANOVA) for grade and socioeconomic status variables, and Pearson Moment Correlation analyses were conducted to examine the relationships between variables. The results of the study revealed that high school students' attitudes toward sports were correlated with their levels of optimism and pessimism. A relationship was also found between optimism and active participation in sports, a life lived through sports, and an interest in sports. Furthermore, an inverse relationship was found between pessimism and active participation in sports, a life lived through sports, and an interest in sports. Therefore, students with higher levels of optimism were found to be more interested in sports and to have an increased tendency to actively participate in sports. Keywords: Attitude Towards Sports, Optimism, Pessimism, High School, Student
The relationship between high school students' attitudes towards sports and their personality levels of optimism and pessimism levels: (Example of İstanbul province)
Keywords: Spor; Psikoloji