METABOLİK SENDROM OLUŞTURULAN RATLARDA AEROBİK VE ANAEROBİK EGZERSİZLERİN BETATROFİN VE KARTONEKTİN DÜZEYLERİNE ETKİSİ - KARAMAN, MUHAMMED EMRE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Çalışmanın amacı; fruktoz içerikli bir diyetle beslenerek metabolik sendrom oluşturulan ratlara uygulanan aerobik ve anaerobik egzersizin yağ dokudan salgılanan betatrofin ve kartonektin düzeyleri üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada toplamda 28 Wistar Albino cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar her kafeste 7 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Egzersiz grubunda olan ratlara aerobik ve anaerobik egzersizler 6 hafta boyunca haftada 3 gün olacak şekilde Treadmill egzersiz cihazı ile uygulandı. Egzersiz uygulamasının bitiminde hayvanların tamamından kan örnekleri dekapitasyonla sabah 09:00-10:00 saatleri arasında gerekli analizlerde kullanılmak üzere aprotininli tüplere alındı. Kan örnekleri 3500 d'de 10 dk. santrifüj edildikten sonra elde edilen serum örnekleri çalışma gününe kadar -80 C, muhafaza edildi. Serum örneklerinde, betatrofin (ANGPTL-8) ve kartonektin (CTRP-3) ELISA metodu ile ölçüldü. Bunula birlikte serum örneklerinde total Kolesterol, Glukoz, Trigliserit, HDL, LDL, VLDL ve ürik asit tayinleri Fırat Üniversitesi Hastanesi Merkezi Laboratuvarında çalışıldı. Sonuç olarak; metabolik sendromlu ratlara uygulanan aerobik ve anaerobik egzersiz tiplerinin ikisinin de metabolik sendrom bileşenlerine olumlu etkilerinin olduğunu ve anaerobik egzersizlerin vücut ağırlığı, bozulmuş açlık glukozu, kan lipid profili ve betatrofin ile kartonektin düzeyleri açısından aerobik egzersizlere oranla daha etkili olduğu için metabolik sendromlu bireylere önerilebileceğini söyleyebiliriz.

The aim of this study was to investigate the effect of aerobic and anaerobic exercises in metabolic syndrome induced rats fed by fructose-containing diet on betatrophin and cartonectin levels secreted from adipose tissue. In this study, a total of 28 male Wistar Albino rats were used. The rats were divided into 4 groups with 7 animals in each group. Aerobic and anaerobic exercises were applied to the rats in the exercise group with the Treadmill exercise device 3 times a week for 6 weeks. At the end of the exercise, blood samples were taken into the tubes containing aprotinin from all animals for necessary analyses between 09: 00-10: 00 in the morning by decapitation. After the blood samples were centrifuged at 3500 rpm for 10 minutes, the obtained serum samples were kept at minus 80 degrees Celsius until the analyses. In serum samples, betatrophin (ANGPTL-8) and cartonectin (CTRP-3) were measured by ELISA method. In addition, total cholesterol, glucose, triglyceride, HDL, LDL, VLDL and uric acid levels in serum samples were studied at Fırat University Hospital Central Laboratory. As a result, it can be said that both aerobic and anaerobic exercise types applied to rats with metabolic syndrome have positive effects on metabolic syndrome components and since anaerobic exercises are more effective in terms of body weight, impaired fasting glucose, blood lipid profile, and betatrophin and cartonectin levels than aerobic exercises, anaerobic exercises could be recommended for individuals with metabolic syndrome.
The effect of aerobic and anaerobic exercises on betatrophin and cartonectin levels in metabolic syndrome induced rats
Keywords: Spor