Elazığ kuzeybatısındaki genç volkanitlerin petrolojik özellikleri - Bingöl, Feyzi; Kürüm, Sevcan (My University, 1994)
Elazığ çevresinde geniş yayılım gösteren ve Karabakır Formasyonu olarak tanımlanan genç volkanitlerde yapılan arazi ve laboratuar çalışmaları ; sonucunda, birim; volkanoklastitler, lav akıntıları ve jölsel kireçtaşları şeklinde haritalanmıştır. Petrografik ve jeokimyasal çalışmalar sonucunda, volkanoklastitlerin epiklastit ve piroklastitlerden meydana geldiği, lav akıntılarının ise esas olarak değişik bileşimli andezitler ile dasit ve bazaltlardan oluştuğu belirlenmiştir. Lav akıntılarında yapılan jeokimyasal çalışmalar sonucunda volkanitlerin, Doğu Anadolu Bölgesinde oluşan kabuk kalınlaşmasına bağlı olarak, manto-kabuk geçişinde ve kabuğun kısmi ergimesi ile oluşmuş magmanın farklılaşması ile meydana geldikleri belirlenmiştir.
17.09.1994
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeoloji; Mineraloji