İnvaziv duktal meme karsinomlarında Pentraksin 3, podokaliksin ve fraktalkin immünreaktivitesinin incelenmesi - Alkan, Teslime Melikhan (Fırat Üniveristesi, 2026)
Meme kanseri tüm dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. En sık ölüme neden olan dördüncü kanser türü olarak bildirilmektedir. Meme kanserinin temelinde çeşitli etkenler olduğu bilinmektedir. Ancak hastalığı önleme, erken tanı ve tedavinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle çok sayıda yeni molekül araştırmalara konu olmaktadır. Pentraksin-3, podokaliksin ve fraktalkin de bu yeni moleküller arasında yer almaktadır. Bu çalışmaya 2010-2023 yılları arasında invaziv duktal meme karsinom tanısı almış olan hastalar dahil edildi. Hastalar kontrol, grade I, grade II ve grade III olarak gruplara ayrıldı. Pentraksin-3, podokaliksin ve fraktalkin immünreaktivitesini araştırmak için immünohistokimyasal boyama yapıldı. İmmünohistokimyasal boyama sonucunda pentraksin-3, podokaliksin ve fraktalkin immünreaktivitesinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı gözlendi. Podokaliksin ve fraktalkin immünreaktivitesinde grade'ler arası anlamlı fark izlenmemişken pentraksin-3 immünreaktivitesinin grade III örneklerinde istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı tespit edildi. Sonuç olarak; bu çalışmada invaziv duktal meme karsinomlarında kontrol grubuna göre pentraksin-3, podokaliksin ve fraktalkin immünreaktivitelerinde değişikliklerin gözlenmesi nedeniyle, bu moleküllerin hastalığın patogenezinde rol oynayabileceği, biyobelirteç olabileceği, tanı ve tedavide farklı bakış açıları kazandırabileceği kanaatindeyiz.

Investigation of Pentraxin-3, Podocalyxin and Fractalkin Immunoreactivity in Invasive Ductal Breast Carcinoma Breast cancer is the most common type of cancer in women worldwide and in our country. It is reported as the fourth leading cause of cancer-related deaths. Various factors are known to underlie breast cancer. However, prevention, early diagnosis, and improved treatment are crucial. Therefore, numerous new molecules are the subject of research. Pentraxin-3, podocalyxin, and fractalkin are also among these new molecules. This study included patients diagnosed with invasive ductal breast carcinoma between 2010 and 2023. Patients were divided in to control, grade I, grade II, and grade III groups. Immunohistochemical staining was performed to investigate the immunoreactivity of pentraxin-3, podocalyxin, and fractalkin. Immunohistochemical staining revealed that pentraxin-3, podocalixin, and fractalkin immunoreactivity was statistically significantly increased compared to the control group. While no significant difference was observed between grades in podocalixin and fractalkin immunoreactivity, pentraxin-3 immunoreactivity was found to be statistically significantly increased in grade III samples. In conclusion, since changes in pentraxin-3, podocalyxin and fractalkin immunoreactivity were observed in invasive ductal breast carcinomas compared to the control group in this study, we believe that these molecules may play a role in the pathogenesis of the disease, may be biomarkers, and may provide different perspectives in diagnosis and treatment.
Investigation of Pentraxin 3, podocalyxin and fractalkine immunoreactivity in invasive ductal breast carcinomas
Keywords: Histoloji ve Embriyoloji