BOND GRAF TEKNİĞİNİ KULLANARAK DEVRELERİN MODELLENMESİVE SİMÜLASYONU İÇİN BİR BİLGİSAYAR YAZILIMININGELİŞTİRİLMESİ - MURAT, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu tez çalışmasında, elektrik devrelerinin modellenmesi ve analizi için Bond Graf (BG) yöntemini kullanan BONAN (Bond Graf Analiz) isimli bir bilgisayar programının oluşturulması amaçlanmıştır. Görsel kullanıcı arayüzüne sahip bu bilgisayar programında, devrelere ait Bond Graf Modeli (BGM) kullanıcı tarafından oluşturulmaktadır. Ayrıca, arayüz sayesinde devre elemanlarına ait bilgiler kolayca girilebilmektedir. Bu tezde oluşturulan bilgisayar programı, Netbeans geliştirme ortamında Java programlama dili ile yazılmıştır. Programdan elde edilen veriler, Matlab ortamında yazılan çözüm algoritmasıyla işlenmiş ve grafiksel sonuçlar elde edilmiştir. Matlab ortamının özellikle çözüm kısmındaki üstünlükleri, oluşturulan programda yazılım sürecinin kısalmasını sağlamıştır. Programdan elde edilen sonuçlardan, programın doğruluğu görülmüştür. Sonuç olarak, program BG modelini kullanarak gerçekleştirilen analiz aşamalarında başarılı bir yöntemdir. Ayrıca, farklı yazılımlar için örnek teşkil edecek özelliğe geliştirilebilme potansiyeline de sahiptir.

In this thesis, a computer program called BONAN (Bond Graph Analysis) which uses Bond Graph (BG) method for the modeling and analysis of electrical circuits is developed. In this computer program, Bond Graph Model (BGM) of the circuits is created by the users via an easy to use visual interface. In addition, information about circuit elements can be easily entered via this interface. Java programming language and Netbeans development environment are used to create BONAN software. The data obtained from the program is processed with the solution algorithm written in Matlab environment and graphical results are obtained. The main advantage of the using Matlab environment, especially in the solution part, enabled the software tasks to be reduced. It is observed that BONAN software analyzes electrical circuits accurately. As a result, developed computer program is a successful method in the analysis stages using the BG models. It also has the potential to develop an exemplary feature for different software.
Developing a computer software for modeling and simulation of the circuits using Bond graph technics
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği