BATI ANADOLU BEYLiKLERiNDEN GERMİYANOGULLARl BEYLiGiNDE SOSYAL-KÜLTÜREL ve İKTİSADİ HAYAT - Ünalan, Sıddık (Fırat University, 2015)
Anadolu Selçuklu Devleti'nin çöküşüyle birlikte XIV. yüzyılda Batı Anadolu'da ortaya çıkan beyliklerden birisi olan Germiyanoğullan, Mal~tya civaondan gelerek Kütahya bölgesine yerleşmişlerdir. Beylik adını Germiyanlı aşiretinden almıştır. Beyliğin merkezi Kütahya olmakla birlikte sınırlan Afyon, Uşak, Denizli, Ku la ve çevrelerine kadar genişlemiştir. 1300'den 1429 yıllan arasında yaklaşık olarak bir buÇ\Jk asır Anadolu'da hüküm süren ve daha sonra Osmanlı himayesine giren Germiyanoğullan, sahip olduğu devlet teşkilatı, askeri ve siyasi nüfuzu ve sosyal hayata katkılanyla o dönemde Anadolu'~a siyasi nüfuza sahip olan diğer beyliklere göre çok kuvvetli ve ehemmiyetli bir siyasi teşekkül oluşturmuştur. Beyliğin askeri ve siyasi başanlan XW-XV. yüzyılda ilmi, kültürel ve imarfaaliyetleri ile doru k noktaya ulaşmıştır. Bilhassa Süleyman Şah ve O. Yakup Bey zamanında Türk kültür tarihi bakımından büyük değer taşıyan kültürel eserler meydana getirilmiş, yine bu devirde büyük gelişme gösteren ekonomik hayat canlı hale getirilmiştir. Biz bu çalışmamızda, Germiyanoğlulannın sosyal-kültürel ve iktisadi yapısını ele almaya çalışacağız.
Socio-Cultural and Economic Life in ·the Germiyan Principality of Western Anatolia Principalities
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları