ELEKTRİK GÜÇ SİSTEMLERİ İÇİN EĞİTİM AMAÇLI BİR PAKET PROGRAM GELİŞTİRİLMESİ - ÇAKAR, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Elektrik enerjisine olan ihtiyaç, teknolojinin gelişimi ile birlikte her geçen gün artmaktadır. Enerjinin tüketicilere ulaştırılmasında, bağlaşımlı sisteme sahip şebekeler kullanılmaktadır. Güç sistemlerinin tasarımı, işletilmesi ve kontrolü konularında çalışan elemanların problem çözme ve analitik düşünme becerilerinin yanında, bilgi kapasitelerinin de günümüz şartlarına uygun olması kaçınılmazdır. Bu nedenle güç sistemleri alanında görev alacak kişilerin alacakları eğitimin sadece teorik değil, aynı zamanda uygulamalı da olması gerekmektedir. Eğitimler esnasında karşılaşılan problemler gerçek hayattakine benzer olmakla birlikte, elbette bu problemlerin çözüm yollarının da öğrenilmesi arzu edilen bir durumdur. Fakat güç sistem analizi problemleri; çoğunlukla hata yapma ihtimali yüksek olan, vakit alan ve uzun çözümler gerektiren uygulamalardır. Bu noktada bilgisayarlar devreye girip karmaşık işlemleri hassas, hatasız ve hızlı bir şekilde yapabildikleri için, bütün bu olumsuzluklar bertaraf edilebilmektedir. Konu ile alakalı geliştirilen bilgisayar programlarının büyük bir kısmı profesyonel kullanıma yönelik olduğu için, maalesef eğitim amaçlı kullanımları pek mümkün olmamaktadır. Bu çalışmada, güç sistemleri analizi alanında çalışan ve eğitim alan kişilerin rahatlıkla kullanabileceği, analiz ve arıza problemlerini çözebilecekleri, Güç Sistemleri Eğitim Programı (GSEP) isimli bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. GSEP, aynı zamanda güç sistemlerinin modellenmesine de imkan tanıyan bir programdır. GSEP, Matlab tabanlı grafiksel kullanıcı ara yüzü olan bir benzetim programı olup, araştırma ve eğitim amaçlarına uygundur. Örnek olması açısından; geliştirilen programın başlıca özellikleri ve etkinliği örnek güç sistemleri üzerinde test edilerek, elde edilen sonuçlar sayısal ve grafiksel olarak gösterilmiştir.

The need for electrical energy increases day by day with the development of technology. Interconnected networks systems are used in the delivery of the energy to the consumers. It is inevitable that the technical staff who will take part in the design, operation and control of the power systems will have their knowledge capacity in line with today's conditions, as well as their problem solving and analytical thinking skills. Thus, in the education of the staffs, who take place in power systems field, not only the theoretical but also applications should be considered. Although the problems encountered during the educations are similar to those in real life, it is of course desirable to learn the solutions of these problems. But, power system analysis problems are mostly applications that are likely to make mistakes, take time and require long solutions. At this point, since computers step in and perform complex operations precisely, accurately and quickly, all these deficiencies can be eliminated. Since most of the computer programs developed on the subject are intended for professional use, unfortunately they are not possible to be used for educational purposes. In this study, a computer software namely Power Systems Education Program (GSEP) was developed that can be easily used by people working and training in power systems analysis and solve analysis and fault problems. GSEP is a program that also allows modeling of power systems. GSEP is a Matlab-based simulation program with a graphical user interface, suitable for research and educational purposes. As an example; by testing the main features and efficiency of the developed program on sample power systems, the results obtained are shown numerically and graphically.
Developing an educational software package for electrical power systems
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği