Demir eksikliği anemisinin hemoglobin alt tipleri üzerine etkisi: Tedavi öncesi ve sonrası HbA1c, HbA2 ve HbF - Akarsu, Saadet; Kurt, Abdullah; Çakıcı, Oya; Kurt, A.neşe Çıtak; Şengül, İsmail; Şen, Yaşar (My University, 2008)
Amaç: Hemoglobin (Hb) alt tipleri üzerine etki eden bazı etkenler bilinmektedir. Daha önce, erişkin yaş grubunda; demir eksikliği anemisinin (DEA) Hb alt tipleri üzerine etkisine ait farklı sonuçlar elde edilmiştir. Çocukluk yaş grubunda da bu etkinin varlığı araştırılmak istendi.Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamına DEA olan 48 olgu alındı. Tedavi öncesi ve sonrası Hb alt tipleri düzeylerindeki değişiklikler araştırıldı. Bulgular: Ortalama yaş 48,6 ay olarak belirlendi. Olguların 15’i kız ve 33’ü erkek idi. Tedavi öncesi Hb 9,7 g/dl, MCV 67,7 fl, RDW %17,8, serum demiri (Fe) 28,6 mmol/L, total demir bağlama kapasitesi (TDBK) 340,5 mg/dL, ferritin (F) 14,9 mg/L, HbA1c %4,7±0,9, HbA2 %2,2±0,6 ve HbF %4,4±0,2 idi. Tedavi sonrası Hb 12,6 g/dl, MCV 80,6 fl, RDW %13,9, Fe 69,8 mmol/L, TDBK 285,6 mg/dL, F 40,9 mg/L, HbA1c %4,7±0,8, HbA2 %2,6±0,5 ve HbF %2,8±0,5 olarak saptandı. Demir eksikliği anemisi tedavi öncesi ile sonrası arasında, HbA1 ve HbA1c düzeyleri açısından istatistiksel fark saptanmadı. Ancak DEA tedavi öncesi ve sonrası HbA2 ve HbF düzeyleri arasında istatistiksel farklılık saptandı (p<0,05).Çıkarımlar: Demir eksikliği anemisi, HbA2 üzerinden konulacak tanı ve tedavi ölçütleri üzerine etkili iken HbA1c üzerinden konulacak tanı ve tedavi ölçütleri üzerine etkili değildir. Olgularımızdaki HbF düzeyindeki istatistiksel anlamlı düşüşün nedeni, olguların yaşları nedeniyle; normal fizyolojik süreç olarak değerlendirildi. Buna rağmen olgu sayısının daha fazla olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır
Keywords: Çocuk; Süt çocuğu; Çocuk; okul öncesi; Hemoglobin A; glikozillenmiş; Anemi; demir eksikliği; Hemoglobin A2; hemoglobin A1c protein; insan; Fetal hemoglobin