ELAZIĞ’DAKİ HAYVANSAL ATIKLARIN BİYOENERJİ POTANSİYELİ - Koçer, Nilüfer; Saatçi, Yusuf (Fırat University, 2007)
Biyogaz potansiyel bir enerji kaynağıdır. Arıtma tesisi işletmelerinde sınırlı etkisi ve nispeten daha az çevresel etkisi ile biyogazı enerjiye dönüştüren teknolojiler bulunmaktadır. Yaygın biyogaz kullanımında mevcut potansiyel dâhilinde bakış açısı sağlamak için, çeşitli teknolojiler, işletme uygulamaları, çevresel yaklaşımlar ve maddi teşvikler yeniden gözden geçirilmektedir.   Hayvansal atıklar, genellikle enerjiye dönüşmeyen potansiyel olarak önemli bir enerji kaynağını temsil etmektedir. Bu enerji kaynağının çoğu atık yönetimi toplanması ve doğal işlemler süresince kaybolmaktadır.   Bu çalışmada Elazığ ili hayvan sayısı ve biyogaz üretimi araştırılmıştır. Sonuçlar Elazığ’daki hayvan güb-resinden biyogaz tesisleri kullanılarak yaklaşık olarak 170.359 m3/gün biyogaz üretilebileceğini göstermiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik