İLKÖĞRETİM OKULU 4. VE 5. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI UYGULAMALARINDA KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR - UĞRAŞ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Hayatımızın hemen her alanında ihtiyaç duyduğumuz fen bilimi ve teknolojiyi bütünleştirip, onu anlamamızı ve günlük yaşantımızda kullanmamızı hedef edinen fen ve teknoloji dersi, önemi her geçen gün artan bir ders haline gelmiştir.Bu araştırma, ilköğretim I. kademe 4. ve 5. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretim programının etkinliliği ve programda karşılaşılan problemlere ilişkin olarak fen ve teknoloji dersine giren öğretmenlerin görüşlerini belirlemek ve bu görüşler arasında cinsiyet, öğrenim durumu, mesleki kıdem ve mezun oldukları okul açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Elazığ il merkezinde görev yapan 4. ve 5. sınıfları okutan 244 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın betimsel nitelikte olması öğretmen görüşlerine dayanması nedeniyle bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırma sonuçları SPSS 17 paket programı kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen verilerde cinsiyet açısından farklılık olup olmadığını belirlemek için t-testi; eğitim durumu, mesleki kıdem ve mezun oldukları okul değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Araştırmada sonucu elde edilen bulgulara dayanarak; öğretmenlerin, kavramları açıklamada, ders işleyişi ile ilgili yöntem seçmede, sınıfta disiplini sağlamada, öğrencileri değerlendirmede problem yaşadıklarını söyleyebiliriz. Fen ve Teknoloji eğitim programında karşılaşılan sorunlara yönelik öğretmen görüşlerinde cinsiyet, öğrenim durumu ve öğretmenlerin mezun oldukları okul değişkenleri açısından anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Fakat mesleki kıdem değişkeninde, öğretmenlerin puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmüştür. Bu farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Tukey testi yapılmıştır. Bu testin sonucunda anlamlı farkın 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenler grubu ile 16-20 yıl kıdeme sahip öğretmenler grubu arasında olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonunda Fen ve Teknoloji Öğretim Programın' da öğretmenlerin yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji, Fen ve Teknoloji Öğretimi Programı, Öğretmen Görüşleri

Elemantary Scholl 4th and 5th Teachers? Problems that They Faced with New Science and Technology Curriculum ApplicationsScience and technology lesson which we need all area of our life aims the science to integrate with technology and aims to improve our understandings about science and technology. So, the importance of this lesson is becoming more important.This study aims to determine elementary teachers? ideas about the quality of fourth and fifth grade science and technology programme and problems faced with it. The other purpose of this study is to determine whether there is any effect of gender, educational background, occupational seniority and alma meter on teachers? ideas or not.. The sample of the study is composed of 244 elementary teachers Because the study is descriptive and based on teachers? ideas, data were collected from a questionnaire. Data obtained in this study was analyzed with SPSS 17 programme. T-test was used to determine whether there is any significant difference in terms of gender. ANOVA was used to determine whether there is any significant difference in terms of occupatinal seniority and alma meter or not.The results of the study indicated that the elementary teachers had difficulties in explaining the concepts, choosing the appropriate strategies and assessment and providing the management of the class. It was seen that there was no any difference between elementary teachers? ideas about the problems of science and technology lesson in terms of gender, educational background, and alma meter but there was significant difference between in terms of occupatinal seniority. Tukey test was used to determine between which groups this significant difference occurs Results of this analysis showed that this difference resulted from the group of teachers with 6-10 years experience and the teachers with 16-20 years experience. Finally,some suggestions were offered for improving the problems about science and technolgy curriculum.Key Words: Science and Technology, Science and Technology Programme, Teachers? Views
Elemantary scholl 4th and 5th teachers? problems that they faced with new science and technology curriculum applications
Keywords: Eğitim ve Öğretim