Çeşitli klinik örneklerden izole edilen gram negatif gsbl pozitif bakterilerin antibiyotiklere direnç oranları - Şenol, Feray Ferda; Bahçeci, İlkay; Aytaç, Özlem; Oner, Pinar; Toraman, Zülal Aşçı (My University, 2021)
Amaç: Genişlemiş Spektrumlu Beta Laktamaz (GSBL) pozitif mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisindeki zorluklar günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biridir. çeşitli bakteriyolojik kültürlerinden izole edilen Gram negatif GSBL pozitifbakterilerinörnek türüne göre ampirik ve semptomatik tedaviye etkili antibiyotiklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç Ve Yöntem: Bu çalışma 1 Ağustos 2019-1 Şubat 2020 tarihleri arasında çeşitli servis ve polikliniklerden rutin mikrobiyoloji laboratuvarına yollanan idrar, kan, yara, balgam, eklem sıvısı, plevral sıvı örneklerinden izole edilen bakteriyel etkenler ve antimikrobiyal duyarlılıkların retrospektif araştırılması ile yapılmıştır.Gram negatif GSBL pozitif bakterilerin tanımlanmaları ve antibiyotik duyarlılık testleri konvansiyonel yöntem ve MicroScan (Beckman Coultre, USA ) otomatize sistem ile yapılmıştır. Bulgular: Laboratuvara gönderilen 13,968 klinik örnekten izole edilen 1735 Gram negatif bakterinin 1041 (%60)’i GSBL pozitif idi. 1041 örneğin; 901 (%86,55)’i idrar, 47 (%4,51)’si Trakeal aspirat, 35 (%3,36)’i yara idi. GSBL pozitif bakterilerin en sık izole edilenleri 732(%70,3) ile Escherichia coli, 249(%23,9)’u Klebsiella pneumonia, 22(%2,11)’si Proteus mirabilis oluşturmaktaydı.Bu bakterilerin tamamı ampisilin, ampisilin-sulbaktam ve sefalosporin grubu antibiyotiklere dirençli iken bakterilerin en duyarlı olduğu grup ise karbapenem grubu antibiyotikler idi. Sonuç: Gram negatif bakterilerde, antibiyotiklere dirençli izole edilen suşların oranlarındaki artış, kullanılabilecek tedavi seçeneklerini oldukça kısıtlamaktadır. Özellikle çoklu antibiyotik dirençli, sıklıkla toplum ve hastane kökenli enfeksiyonlara neden olan Gram negatif GSBL pozitif bakterilerin antibiyotik direnç durumlarının belirlenmesi güncel direnç oranını ortaya çıkaracağı gibi tedavi başarısının artırılmasında yardımcı olacaktır. Her kurum kendi antibiyotik direncini saptayarak ülkeverilerine katkı sunmalıdır.
Keywords: GSBL pozitif; antibakteriyel direnç; Gram negatif bakteri