RUSÇANIN AĞIZLARINDAKİ TÜRKÇE SÖZCÜKLER1 - Kuzeydeki Vologod ve Arhangel Ağız Grupları A-B Maddeleri ÖrneğindeDr. - Ozeren, Mehmet (My University, 2018)
Rusça ile Türkçenin dil ilişkileri çok eskilere dayanmaktadır. Bu ilişkininoluşmasında coğrafik koşullar, tarihsel ilişkiler ve sosyal şartlar etkili olmuştur. ?ki dilarasındaki ilişkileri, hem yazı dilinden hem de iki dilin ağızlarından tespit etmekmümkündür.Rusçanın ağızları ile ilgili ilk çalışmalar 19 yüzyılın ilk yarısından itibarenbaşlamaktadır. Bu çalışmaların temelinde Rusçanın lehçe ve ağızları şu şekilde ortayakonulmuştur:Kuzey lehçesi Ladogo-Tihvin, Vologod, Kostrom, Onej, Laç ve BelozerskoBejetsağız gruplarından; Güney lehçesi Batı, Yukarı Dnepro, Yukarı Desnin, KurskoOrlov,Doğu (Ryazan), Tul ağız grupları ile Elets ve Oskol ağızlarından oluşmaktadır.Orta grupta kalıp da lehçe oluşturmayanlar ise Gdov, Pskov, Vladimirsko-Povoljskiyağız grupları ile Novgorod, Seligero-Torjkov ağızlarıdır.Bu çalışmada Türkçe – Rusça tarihî, günümüz dil ilişkileri ve Rusçanın ağızlarıile ilgili kısa bilgi verildikten sonra, Rusçanın kuzey lehçesini oluşturan Vologod veArhangel ağız gruplarındaki Türkçe sözcükler tespit edilecektir. Ayrıca bu ağız gruplarıile Türkçede ortak olarak kullanılan alıntı sözcüklere de değinilecektir. Sonuç kısmındaise değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Keywords: Beşeri Bilimler; Dil ve Dil Bilim