DENEYSEL ÜVEİT MODELİNDE İNFLİKSİMAB, SİKLOSPORİN A VE RECOMBİNANT İL-10'NUN SİTOKİNLER ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ - BALBABA, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2005)
I.ÖZET Bu çalışmada, deneysel üveit modelinde infüiksimab, siklosporin A ve recombinant IL-10'nun sitokinler üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Denekler, 200 gram ağırlığında 50 adet erkek rattan oluşmuştur. Ratlar, her bir grupta 10 denek olacak şekilde 5 eşit gruba ayrılmıştır. 5. grup dışındaki bütün ratlara intraperitoneal olarak 10 (xg/ mi retinal-S antijeni uygulanarak deneysel üveit oluşturulmuştur. Üveit oluşumu, 14. gün her gruptan ikişer ratın histopatolojik olarak incelenmesi ile tespit edilmiştir. 1. gruba, üveit oluşumu sonrası siklosporin A, 7 gün boyunca 2 mg/kg/gün olarak verilmiştir. 2. gruba, üveit oluşumu sonrası infüiksimab, 0,1,3,5 ve 7. günlerde 100 ul olarak uygulanmıştır. 3. gruba, retinal-S antijeni verilmesinden 4 ve 0,5 saat önce ve retinal-S antijeni verilmesinden 8 saat sonra, üç doz recombinant İL- 10 1000 U olarak yapılmıştır. 4.gruba, üveit oluşumu sonrası sadece plesabo uygulanmıştır. 5. gruba, herhangi bir antijenik uyan verilmeyip, plesabo verilmiştir. Bütün ilaçlar intraperitoneal yolla verilmiştir. Çalışmanın 21. günü her grupta enükle edilen gözlerden alman vitreus örnekleri immünolojik olarak değerlendirilmiştir. Üveit oluşumunu tespit etmek için yapılan histopatolojik değerlendirmede immünizasyon uygulanan gruplardaki ratların retina katlarında harabiyet gözlenirken, kontrol grubundaki ratların retinalarında patolojiye rastlanılmamıştır. TNF-a, IL-1, IL-6 ve IL-8 gibi enflamasyonda rol oynayan sitokinlerin değerlendirilmesinde; üveit oluşturulan grupta, kontrol grubuna göre anlamlı derecede yükselme tespit edilmiştir (p<0,01). Tedavi verilen gruplarda ise üveit oluşturulan gruba göre bu sitokinlerin düzeyinde anlamlı derecede düşüş tespit edilmiştir (p<0,05). Tedavi gruplarında yer alan ilaçlar arasında ise etkinlik olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). VIISonuç olarak; TNF-cc, IL-1, IL-6 ve IL-8 gibi oküler enflamasyonda önemli rol oynayan sitokinlerin, üveit patogenezinde yer aldığı, bunları etkisiz hale getirebilecek ya da düzeylerini azaltacak siklosporin A, infiliksimab ve recombinant IL-10'nun üveit tedavisinde oldukça etkin olduğu ve özellikle deneysel aşamada olan recombinant İL- 10 'nun yeni bir terapotik ajan olabileceği kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler: Üveit, TNF-a, IL-1, IL-6, IL-8, Siklosporin, İnfiliksimab, Recombinant İL- 10 VIII
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göz Hastalıkları