2003 BİNGÖL DEPREMİ SONRASI BİNGÖL İLİNİN HASAR DURUMLARININ ANALİZİ - TEMİZER, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2013)
1 Mayıs 2003 Bingöl depremi Perşembe günü gece saat 03.27?de gerçekleşmiştir. 6.4 büyüklüğündeki bu depremin merkez üssü Bingöl şehrinin yaklaşık olarak 14 km kuzeybatısındadır. Orta büyüklükteki bu deprem Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesi de dahil olmak üzere çok geniş bir alanda hissedilmiştir. Günümüze kadar sürekli olarak yaşanan, ne zaman ve nerede gerçekleşeceği belli olmayan depremler, çok büyük can ve mal kayıplarına neden olmuştur. Geçmişten günümüze kadar meydana gelen depremlerden elde edilen bilgi ve deneyimlere dayanılarak yapılan analizlerde yapılarda hasara yol açan parametreler ortaya konulabilmektedir. Bu parametreler ancak deprem sonrasında yapılabilen kapsamlı bir hasar tespit raporlarıyla ortaya konmaktadır. Bu çalışmada Bingöl kent merkezi açısından, depremin konutlar üzerindeki etkilerinin sayısal olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çeşitli kuruluşlarca toplanan verilerin değerlendirilmesi ile gözleme dayalı hasar analizleri gerçekleştirilmiş ve deprem sonrasında konutlara ait hasat tespit raporlarından yararlanılmıştır. Bu raporlar incelenerek hasarların Bingöl kent merkezindeki mahallelerine göre analizleri yapılmış ve analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Deprem, Bingöl, Analiz, Hasar.

The earthquake in Bingol took place on May 1st, 2003, at 03.27. The intensity of this earhtquake was 6.4 and its epicenter was 14 km in the northwest of the city Bingol. This moderate sized earthquake had an impact which effected a very wide area including the Eastern Anatolia Region, the Southeastern Anatolia Region, and the east of the Black Sea Region. Earthquakes have occurred suddenly at any place till now, and it has caused the death of many people and alot of loss of property. Information and experiences gained after the occurance of earthquakes which had occurred up to now, have formed a basic for the analysis which were materialized, and which displayed the parameters which caused damage to constructions. These parameters are only uncovered with detailed damage assessment reports which only can be made after earthquakes have occurred. The purpose of this study is to statistically evaluate the effect of the earthquake on lodgings, with regards to the city centre of Bingol. To that end, data derived from various foundations were assessed, damage analysis based on observations were carried out, and the damage assessment reports of lodgings after earthquakes were utilized. These reports were examined, and analysis were materialized in accordance with the quarters in the city centre of Bingol, and the analysis results were evaluated. Keywords: Earthquake, Bingöl, Analysis, Damage.
Bingöl province after the earthquake in 2003 damaged condition analysis Bingöl
Keywords: Teknik Eğitim