ATIK DEMİR TOZU İLAVELİ HARÇLARIN TAGUCHİ METODUYLA İSTATİSTİKSEL ANALİZİNİN YAPILMASI - ATAŞ, BATUHAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Beton ve harç uzun yıllardan beri dünyada en fazla kullanılan yapı malzemeleridir. Betonun özelliklerini iyileştirebilmek amacıyla çeşitli katkı maddeleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, metal endüstrisi atıklarından birisi olan demir tozu harç karışımlarına farklı oranlarda agrega ile yer değiştirecek şekilde ilave edilerek elde edilen karışımların mekanik ve fiziksel özelliklerinin Taguchi metodu ile optimizasyonu yapılmıştır. Bu amaçla, farklı çimento dozajı (350, 400, 450 ve 500 kg/m³), su/çimento oranı (0.40, 0.45, 0.50 ve 0.60), atık demir tozu miktarı % (0, 25, 50, 100) ve karbon lif içeriğine % (0, 0.05, 0.15 ve 0.20) sahip olan harç numuneleri üretilmiştir. Üretilen harçların mekanik ve fiziksel özelliklerini belirleyebilmek amacıyla; basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, ultrases geçiş süresi ve su emme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Elde dilen deneysel veriler kullanılarak Taguchi metodu yardımıyla optimum parametre seviyeleri belirlenmiştir. Ayrıca varyans analizi (ANOVA) yapılarak deney sonuçlarına parametrelerin etkisi belirlenmiştir. Yapılan çalışma neticesinde, harçlarda kullanılacak optimum demir tozu miktarı %25, karbon lif miktarı ise %0.15 olarak belirlenmiş ve bu tip çalışmalarda Taguchi metodunun kullanımının uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Concrete and mortar are the most used building materials in the world for many years. Various additives are used to improve the properties of concrete. In this study, the mechanical and physical properties of the mixtures obtained by adding iron powder, which is one of the metal industry wastes, to the mortar mixtures at different rates were optimized. For this purpose, different cement dosages (350,400, 450 and 500 kg/m³), water/cement ratio (0.40, 0.45, 0.50 and 0.60), waste iron powder amount % (0, 25, 50, 100) and fiber content of %( 0, 0.05, 0.15 and 0.20) mortar samples were produced. In order to determine the mechanical and physical properties of the produced mortars; compressive strength, bending tensile strength, ultrasound transmission velocity and water absorption tests were carried out. Optimum parameter levels were determined with the help of the Taguchi method using the experimental data obtained. In addition, the effect of the parameters on the experimental results was determined by analyzing the variance. With the help of the data obtained in our study, the optimum amount of carbon fiber (%0,15) and iron powder (%25) was determined to improve the properties of the mortars by optimizing, and it was concluded that the Taguchi method could be used successfully in such studies.
Statistical analysis of waste iron powder added mortars using Taguchi Method
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Mühendislik Bilimleri