Güzel sanatlar ve spor liseleri spor bölümü 12. Sınıf öğrencilerinin YGS ve LYS’ye yönelik görüşlerinin tespit edilmesi - Çoban, Bilal; Coşkuner, Zeki; Batmaz, Hüseyin Çağdaş; Kırgil, Fatih (My University, 2013)
Milli Eğitim Temel Kanununa göre, Türk Milli Eğitim Sistemi, örgün ve yaygın eğitim olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Örgün eğitim; okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğrenimden oluşur. Yaygın eğitim ise; örgün eğitim yayında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetleri şeklinde ifade edilir. Bu eğitim ve öğretim kurumlarının amacı öğrencileri bir üst öğrenime hazırlamaktır. Örneğin, lise öğreniminin temel amaçlarından biri öğrencileri bir üst öğrenim olan yükseköğrenime hazırlamaktır. Eğitim, bireylerin davranışlarında değişiklik oluşturma ve onların sosyalleşmesini sağlama süreci olarak ifade edilmelidir. Öğretim de eğitimin bir parçası olarak ele alınmalı, aynı zamanda eğitimin planlı ve programlı yönü olarak değerlendirilmelidir. Bu bağlamda, yapılan bu çalışma ile Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri, spor bölümü 12. sınıf öğrencilerinin YGS ve LYS’ ye yönelik görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri spor bölümü 12. Sınıf öğrencileridir. Örneklemi ise Elazığ, Malatya, Mersin ve Uşak Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri olup, 104’ ü erkek ve 51’i kız öğrenci olmak üzere toplam 155 kişidir. Araştırma sonunda veriler SPSS 15.0 programında analiz edilmiş, verilerin istatistiki anlamda geçerliliği için 0,05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin üniversiteye hazırlık sınavlarında daha çok Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına, kısaca YGS’ ye yönelik beklentilerinin olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca, spor müsabakalarına hazırlanmaları ve il dışı turnuvalara gitmelerinin üniversite sınavlarına hazırlanma motivasyonlarını olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır.

According to the National Education Basic Law, Turkish National Education System consists of two main parts that are formal and informal education. Formal education is divided into five parts named as preschool, primary school, secondary school, high school and university. Informal education can be defined as educational activities done with formal education or activities done other than formal education. The aim of these educational institutions are preparing students to higher level of education.For example one of the main aims of the highschools is to prepare students to university education which is a higher level of education. Education should be expressed as a process changing the individual’s behaviours and providing his/her with being social. Also the instruction should be considered as a part of education. İn this context, with this study that has been done, determining the fine arts and sports high school, deportment of sports 12th grade students’ views for YGS and LYS have been aimed. The border of the research is Fine Arts and Sports High School department of sport 12th grade students and the pattern is Elazığ, Malatya, Mersin and Uşak Fine Arts and Sports High School departmen of sports and 104 boys, 51 girl totaly 155 people. At the and of the research the have been analyzed in SPSS 15.0 programe and fort he statistical validity of the datum 0,05 meaning level was accepted. According to the research results, it has been put forth that students have more expectations for passing to higher Education Examination shortly YGS. Moreover it has been resulted that their going to tournaments out of province and their preparations for sports competitions have been affeting in negative way
Determining the fine arts and sports high school department of sport 12th grade students’ views for YGS and LYS
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Eğitim; Beden eğitimi ve spor; Yükseköğretim; YGS ve LYS; Education; Phsical education and sports; Higher education