BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENİ ADAYLARININ LİSANSÜSTÜ EĞİTİME İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ VE BEKLENTİLERİNİN İNCELENMESİ - Çimen, Alaattin; Tel, Mikail (My University, 2018)
Bu çalışma, Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği bölümündeöğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının lisansüstü eğitime ilişkingörüşleri ve beklentilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesiamacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenimgören Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisioluşturmuş olup, anketler 18 üniversitede toplam 628 Beden Eğitimi veSpor Öğretmeni adayına uygulanmıştır. Araştırmada tesadüfi örneklemmetodu kullanılmıştır.Bu araştırma da 2 bölümden oluşan veri toplama aracıkullanılmıştır. Birinci bölümde katılımcıların kişisel ve sosyo-ekonomikbilgilerini tanımlamaya yönelik demografik verileri belirlemeye ilişkinsorular, ikinci bölümde ise Kazu ve Pullu (2011) tarafından güvenirlik vegeçerlilik çalışması yapılmış ölçek formu kullanılmıştır. Ölçekten eldeedilen verilen bilgisayar ortamına aktarılıp, SSPS IBM 21.0 istatistikpaket programı ile değerlendirilmiş ve anlamlılık düzeyi (p<0.05) olarakalınmıştır.Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının, %57,3’ü erkek, %75’i21-25 yaş aralığında, 408 adayın çeşitli sportif dereceye sahip olduğubelirlenmiştir. Yine öğretmen adaylarının, %43,4’ünün aylık gelirlerinin1001-2000 TL arası, %37,2’sinin il merkezlerinde yaşadıkları tespitedilmiştir.Araştırmaya katılan öğretmen adayları, lisansüstü eğitimfaaliyetlerinin kendilerine mesleki gelişimleri açısından olumlu etkisiolacağına inanmaktadırlar. Araştırmaya katılanların, lisansüstü eğitiminniteliklerine ilişkin görüşleri; Bu sürecin zor ve uzun olduğu, ekonomik olarak desteklenmesi ve belirli bir zaman ayrılması gerektiğini, bununlaberaber de kişiyi sosyal aktivitelerden uzaklaştırdığını belirtmişlerdir.Araştırmada, öğretmen adaylarının, lisansüstü eğitimde objektifkriterlerinuygulanmasınıistediklerigörülmektedir.Öğretmenadaylarının cinsiyet değişkenine göre yapılan t-testinde lisansüstüeğitime ilişkin görüşlerine bakıldığında: Erkek öğretmen adaylarınınkadın öğretmen adaylarına göre, lisansüstü eğitime daha olumluyaklaştıkları görülmektedir.Öğretmen adaylarının. %76,7’sinin beden eğitimi ve spor alanındalisansüstü eğitim almak istemelerine rağmen lisansüstü eğitim içingerekli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş ve Yabancı Dilsınavlarına katılma oranlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıcaöğretmen adaylarının, lisansüstü eğitimi isteme nedenleri içerisindeakademisyen olma arzusu yüksek oranlarda tespit edilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları