NİMNGA ALAŞIMININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE TERMAL YAŞLANDIRMANIN ETKİSİ VE X IŞINI MİKROTOMOGRAFİ ANALİZİ - YALÇIN, CANAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada yaşlandırmanın ( atomik yüzdeli) ferromanyetik şekil hatırlamalı alaşımın termal, kristal yapı ve manyetik özellikleri üzerine etkisi incelendi. Bu alaşımlara önce 900 ºC'de 2 saat ısıl işlem uygulandı, daha sonra 300 ºC'de, 400 ºC'de ve 500 ºC'de 1 saat yaşlandırma yapıldı. Bu alaşımların dönüşüm sıcaklığı, termodinamik parametreleri, aktivasyon enerjisi diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC) kullanılarak bulundu. Martensit durumda kristal yapı tayini x ışını analiz cihazı ile yapıldı. Yaşlandırılmış alaşımların manyetik özelliklerinin incelenmesi için fiziksel özellikler ölçüm cihazı (PPMS) kullanıldı. Deneysel çalışmalar sonucunda yaşlandırma ile dönüşüm sıcaklığının arttığı tespit edildi. En yüksek dönüşüm sıcaklığı değeri 300 ºC'de yaşlandırmaya tabi tutulan alaşımda görüldü. Entalpi ve Entropi değişiminin ise yaşlandırma sıcaklığı ile lineer bir şekilde arttığı bulundu. Alaşımların bütün durumlarda, kristal yapısında NM martensit faza ve gamma faza ait pikler olduğu x ışınları analizinden tespit edildi. Ayrıca en yüksek x ışını şiddeti 300 ºC'de yaşlandırılan alaşımda görüldü. PPMS ölçümlerinden en yüksek saturasyon değeri yine 300 ºC'de yaşlandırmaya maruz bırakılan alaşımda tespit edildi. Bu ölçümlere göre yaşlandırmanın Ni-%29,5Mn-%21Ga alaşımının termal, kristal yapı ve manyetik özellikleri üzerine etkisi olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler: NiMnGa Alaşımları, ferromanyetik şekil hatırlamalı alaşımlar, Isıl işlem,,

In this study, the influence of aging on thermal, crystal structure and magnetic properties of Ni-%29,5Mn-%21Ga ferromagnetic shape memory alloys (by atomic percentage) were investigated. Firstly heat treatment was performed to these alloys at 900 º C for 2 hours, then was aging at 300 º C, 400 º C and 500 º C for 1 hour. Transition temperature, thermodynamic parameters, the activation energys of these alloys were found by using a differential scanning calorimetry (DSC). In case of martensite, Crystal structure was determined by X-ray analysis device. The physical properties measuring set (PPMS) was used to investigate of the magnetic properties of aged alloys. As a result of experimental studies, it was found that to increase of the transition temperature by aging. The highest transition temperature value was apeared in alloy which was subjected to aging at 300 º C. As for Enthalpy and Entropy variations were increased with the aging temperature in a linear. In all cases, the crystal structure of alloys; peaks which belong to the NM martensite phase and ? -phase were detected from the x-ray analysis. In addition, the highest X-ray intensity was observed in alloy which aging at 300 º C. The highest saturation value of PPMS measurements were detected in alloys which were exposed to aging at 300 º C again. According to these measurements, on thermal, crystal structure and magnetic properties of Ni-%29,5Mn-%21Ga alloys were found to be the effect of aging.Key Words: NiMnGa Alloys, Ferromagnetic shape memory alloys, Heat treatment
Effect of thermal aging on physical properties of NiMnGa alloy and the x-ray microtomograph analysis
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği