Türkiye’de Profesyonel Futbolda Transferlerin Görünümü - Sevilmiş, Ali; Devecioglu, Sebahattin (My University, 2020)
Türkiye’de veya tüm Dünyada milyarlarca insan futbol maçlarını takip ediyor. Futbol sosyal, ekonomik boyutları ile çok boyutlu bir spor aktivitesi haline geldi. Bu çok boyutluluk, tüm dünyada olduğu gibi Türk futbolunda transferler bağlamında da farklılıklar meydana getirdi. Bu araştırmada amaç Türkiye Profesyonel Futbol liginde 20 sezon boyunca gelen (Incoming-transfer) ve giden (Outgoing transfer) futbolcu transferlerini sosyal ağ analizi yöntemi ve ağ analizine ilişkin ölçülerle incelemektir. Araştırma 2000-2001’den 2009-2010’ a kadar gerçekleştirilen 7699 transfer 2010-2011’den 2019-2020’e kadar gerçekleştirilen 7959 olmak üzere 15.658 transfer verisi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Veriler nodeXL programı ile analiz edilmiştir.20 sezonda “Almanya” dan yapılan transferler diğer ülkelere oranla oldukça fazladır. Ve mısır hariç tüm ülkelere sattığımızdan çok futbolcu alındığı ortaya çıkarılmıştır. 2000-2001/2009-2010 eşiğinde “Almanya” “Brezilya” “Belçika” en fazla futbolcu alınıp satılan ilk üç ülke olarak karşımıza çıkarken 2010-2011- 2019-2020 eşiğinde “Almanya” “İngiltere” “Fransa en fazla futbolcu alınıp satılan ülke olarak tespit edilmiştir. Aynı zamanda Türkiye’nin ikinci eşikte (2010-2011- 2019-2020 ) transfer sayısı artmasına rağmen (+260)kendi içinde yaptığı transfer sayısı (-521) azalmıştır. Türkiye birçok ülkeden futbolcu alıp satsa da ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri ile transfer alış verişinde bulunmuş son on sezonda dünyanın en fazla futbolcu ihraç eden ülkesi brezilya ile de transfer sayısını büyük oranda düşürmüştür.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; İktisat