İLKÖĞRETİM I. KADEMESİNDE GÖREV YAPAN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YANSITICI DÜŞÜNMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ) - YORULMAZ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu araştırma, ilköğretimin birinci kademesinde görev yapmakta olan sınıföğretmenlerinin yansıtıcı düşünmeye ilişkin görüş ve uygulamalarını değerlendirmekamacıyla yapılmıştır. Betimsel özellikte olan bu çalışmada, tarama (survey) yöntemikullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin görüşlerine başvurulmuş, bunun içinbir anket geliştirilmiştir. Anket, Diyarbakır il merkezindeki 162 devlet ilköğretimokulundan random yöntemiyle seçilen 42 ilköğretim okulunun birinci kademesindegörev yapmakta olan 450 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Ancak yetersiz doldurma verastgele işaretlemeler nedeniyle 354 anket işleme konulmuştur. Elde edilen veriler SPSSfor Windows 13.0 programı ile analiz edilmiştir.Yapılan analiz sonuçlarında, öncelikle sınıf öğretmenlerinin yansıtıcı düşünmeyeyönelik herhangi bir hizmet-içi eğitim almadıkları, sınıfların kalabalık olması nedeniyleöğrencilerin bireysel gelişimine dönük çalışmaların önemsenmediği, öğrencilerindüşünmelerini zenginleştirecek stratejilerin sınıfta yeterince uygulanmadığı veöğretmenlerin, öğretmen merkezli eğitimin etkisinden kurtulamadıkları ortaya çıkmıştır.Öğretmenlerin yansıtıcı düşünmeye ilişkin uygulamalarında planlamadandeğerlendirmeye bir çok sıkıntı yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Bu sıkıntıları gidermekiçin, okulun fiziksel durumunun çağdaş standartları yakalaması, eğitim programlarınınbireyin yansıtıcı düşünmesini geliştirecek şekilde hazırlanması, hizmet içi eğitimin etkinve sürekli bir biçimde gerçekleştirilmesi gibi öneriler sıralanmıştır.Anahtar Kelimeler: Düşünme, Yansıtıcı Düşünme, Düşünme Becerileri.
Evaluation of primary school teachers view and practices relating to the reflective thinking (An example of Diyarbakır city)
Keywords: Eğitim ve Öğretim