KRONİK HEPATİT B İNFEKSİYONLU HASTALARDA METABOLİK SENDROM PREVALANSI VE METABOLİK SENDROMUN KARACİĞER FİBROZİSİ ÜZERİNE ETKİSİ - GÜR, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kronik HBV infeksiyonunda metabolik sendromun prevalansı ve karaciğerin ciddi histolojik lezyonları üzerine olasılı etkisi yeterince çalışılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Gastroenteroloji Kliniği'nde takip edilmekte olan kronik hepatit B'li hastalarda metabolik sendrom prevalansını saptamak ve metabolik sendromun karaciğer fibrozisi üzerine etkisini değerlendirmektir.Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Gastroenteroloji Bilim dalı kliniği ve polikliniğine Şubat-Haziran 2011 tarihleri arasında başvuran ve kronik hepatit B tanısı ile takip edilen 109 hasta değerlendirildi. Tüm hastalarda demografik ölçümler (arteryal kan basıncı, bel çevresi, vücut ağırlığı) , hepatit belirteçleri, tam kan sayımı, biyokimya, insülin, karaciğer histopatolojisi bakıldı. Metabolik sendrom varlığı her hasta için NCEP-ATP III kriterleri kullanılarak değerlendirildi.Kronik hepatit B infeksiyonu nedeni ile takip edilen 109 hasta arasında metabolik sendrom pozitifliği % 22 (24/109) olarak saptandı. Hastaların yaş ortalaması 40.95±12.2 idi. Eşlik eden metabolik sendromu tesbit edilen hastaların (n=24) demografik ölçüm değerleri (VKI, bel çevresi, sistolik ve diyastolik tansiyon arteryal), ALP, trigliserid, HDL-K arasında metabolik sendrom negatif hastalara (n=85) göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlendi. Hemoglobin, T.protein, albumin, PTZ-INR, AST, ALT, GGT, LDL-K, T.bilirubin arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Karaciğer biyopsi örneklerinin değerlendirilmesinde, metabolik sendrom pozitif hastalar ile metabolik sendrom negatif hastalar arasında histolojik aktivite indeksi(HAI) açısından istatiksel olarak anlamlı yüksek farklılık saptandı (sırasıyla 9.67±2.94 ve 8.39±2.69 p=0.047). Ayrıca karaciğer biyopsi örnekleri fibrozis evresi açısından değerlendirildiğinde, metabolik sendrom pozitif hastaların metabolik sendrom negatif hastalara göre ortalama fibrozis skoru istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (sırasıyla 3,08±1.47 ve 2,32±0.86 p=0.002).Kronik hepatit B infeksiyonunda metabolik sendrom varlığı nadir değildir ve karaciğer fibrozisini arttıran bir faktör olarak görünmektedir. Metabolik sendrom kronik hepatit B den bağımsız olarak karaciğerdeki fibrozis ile ilişkili olabilir. Metabolik sendromun kronik hepatit B hastalarında erken tanınması ve eşlik eden bozukluklara yönelik tedavilerin uygulanması hastalar için faydalı olacaktır.Anahtar kelimeler: Kronik hepatit B, metabolik sendrom, fibrozis

In chronic hepatitis B virus (HBV) infection, the prevalence of metabolic syndrome and its possible impact on the severity of liver histological lesions have not been adequately studied yet. The aim of this study was to determine the prevalence of metabolic syndrome among patients who were admitted to Fırat University Gastroenterology Clinics for chronic HBV infection. Furhermore, it was also aimed to evaluate the possible relationship between metabolic syndrome and liver fibrosis.A group of 109 chronic HBV infected patients who were admitted to Fırat University Gastroenterology Clinics between Feb-July 2011, was investigated for the study.Demographic parameters such as arterial blood pressure, waist circumference, weight, height and hepatitis markers, blood chemistry values were determined in all patients. MetS criteria [according to the Third Report of the National Cholesterol Education Expert Panel on Detection, evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (NCEP-ATPIII), were evaluated for the study subjects. Of 109 chronic HBV patients, 24 were metabolic syndrome positive (% 22) and 85 were metabolic syndrome negative (% 78). The mean age of patients was 40.95±12.2 (between 18 and 78 years). The patients with metabolic syndrome had significantly higher ALP, triglycerides, HDL and increased demographic parameters (blood pressure, waist circumference, BMI). In histopathologic examination of liver biopsy specimens metabolic syndrome positive patients had been found to have higher mean histologic activity index and fibrosis score when compared to metabolic sendrome negative chronic HBV patients (9.67±2.94 and 8.39±2.69 p=0.047 ; 3,08±1.47 and 2,32±0.86 p=0.002 respectively).Metabolic syndrome is frequently seen among chronic HBV patients and appears to be associated independently with severe fibrosis. The patients with chronic hepatitis B and metabolic syndrome may benefit from early diagnosis and therapeutic interventions.Key words: Chronic hepatitis B, metabolic syndrome, fibrosis.
The prevalence of metabolıc syndrome among chronıc hepatıtıs B patıents and ıts ımpact on lıver fıbrosıs
Keywords: Gastroenteroloji