YAPI BİLGİ MODELLEME TEKNOLOJİSİ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPI TASARIMI - AÇIL, ŞEYDA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüzde artan konfor ihtiyacı ile beraber özellikle konutların ve beraberinde tüm yapıların enerji ihtiyaçları kısa vadede yerine yenisi konamayacak fosil enerji kaynaklarından karşılanmaktadır.Bu sebeple fosil kaynak rezervlerinde gelecek nesillerin enerji gereksinimlerini tehdit edecek ölçüde azalma meydana gelmekte ve fosil kaynak kullanımına bağlı çevre sorunları oluşmaktadır. Yapıların inşaat aşamasından başlayıp yaşam süreçlerini bitirdikleri evreye kadar kullandıkları enerji miktarının oldukça yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Tasarım aşamasında alınan yanlış kararlar sebebiyle inşaat ve yapı kullanım evresinde mekanik enerji kullanımı üzerinde ilave bir baskı oluşturmaktadır. Her alanda olduğu gibi yapı sektöründe de seçim olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline gelen "Sürdürülebilirlik" yaklaşımı, temel ilkeleri ve uygulama yöntemleriyle kentsel ve yapısal ölçekte incelenmiştir. "Yapılarda Sürdürülebilirlik" kavramı, yapım sürecinin erken aşamalarında alınan tasarım önlemleri ile tasarım ve analiz desteği veren programlar incelenmiştir. K- Odak isimli kütüphane yapısı " Autodesk Revit" programı kullanılarak modellenmiş ve " Autodesk Insıgt "enerji simülasyon programı ile enerji analizi yapılmıştır. Daha sonra farklı iyileştirme çalışmaları ve senaryolarla tezin ana fikri olan "Sürdürülebilirlik" konusu ve bu konunun "Yapılarda Enerji Korunumu ve Tasarrufu" konusu ile olan ilişkisi desteklenmiştir.

Today ,together with the increasing need for comfort, the energy needs of especially residences and all buildings are provided from fossil energy sources which cannot be replaced in the short term. For this reason there is a fossil resources that threatens the energy needs of future generations and environmental problems occur do to the use of fossil resources. It has been observed that the amount of energy used by the buildings from the constructions phase to the time they finish their life processes is quite high. Due to the wrong decisions taken during the design phase, it creates an additional pressure on the use of mechanical energy in the construction and building usage phases. The "Sustainability" approach, which has become a necessity rather than a choice in the construction sector, as it is in every field, has been examined on an urban and structural scale with its basic principles and application methods. The concept of "Sustainability in Buildings", the design measures taken in the early stages of the construction process and the programs that provide design and analysis support are examined. The library structure named K- Odak was modeled using the "Autodesk Revit" program and energy analysis was performed with the "Autodesk Insigt" energy simulation program. Then, the main idea of the thesis, "Sustainability", and its relationship with the subject of "Energy Conservation and Saving in Buildings" were supported with different improvement studies and scenarios.
Sustainable building design with building information management technology
Keywords: Mimarlık