TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE EDATLAR ÜZERİNE BİR BİBLİYOGRAFYA DENEMESİ - İpek, Birol (My University, 2012)
Türkiye Türkçesinde çeşitli konularda birçok bibliyografyaçalışması yapılmıştır. Bu çalışma, Türkiye Türkçesinde edatlarla ilgiliyapılmış bibliyografyaları içermektedir. Edatlar tek başlarına anlamlarıolmayan diğer kelimelerle birlikte kullanıldıklarında bir anlam ifadeeden kelimelerdir. Edatlar Türkçede kullanılan sekiz kelime türündenbiridir. Türkçe kelimelerin içinde edatlar, yardımcı kelimeler sınıfı içindeyer alır. Yardımcı kelime olmaları nedeniyle edatlar, geniş bir kullanımalanına sahiptir. Edatların kökeni, görevleri, kullanım alanları ile ilgilişimdiye kadar birçok çalışma yapılmıştır. Fakat edatlar konusunda birbibliyografya çalışması şimdiye kadar yapılmamıştır. Edatlarla ilgiliyapılmış çalışmalar, ulaşılabildiği ölçüde, bir araya getirilerek, edatlarbibliyografyası oluşturulmuştur. Bibliyografya seçilirken daha çokedatlar konusunu direkt işleyen çalışmalara yer verilmiştir.Bibliyografya denemesi çalışması edatlarla ilgili süreli yayınlardaçıkmış makaleleri, kongre, kurultay ve sempozyum bildirilerini, yükseklisans ve doktora çalışmaları ile kitap hüviyetindeki çalışmalarıiçermektedir. Bu çalışma, Eski Türkçeden günümüze kadar edatlarkonusunu işleyen yayınları içermektedir. Konunun bütünlüğüaçısından, Çağdaş Türk lehçeleri ve Türkiye Türkçesi ağızlarında edatkonusunu işleyen çalışmalara da yer verilmiştir. Edat konusu üzerindearaştırma yapmak isteyen bilim adamları ve araştırmacıların dahaçabuk edatlar bibliyografyasına ulaşmaları için böyle bir çalışmaamaçlanmıştır. Çalışmalar yazarların soyadlarına göre sıralanmıştır.Makale ve bildiri isimleri tırnak işareti “...”, içinde verilmiştir, eserisimleri ise italik olarak yazılmıştır. Bu çalışma, Edatlar Bibliyografyası,Taranan Kaynaklar ve Kısaltmalar bölümlerinden oluşmaktadır.Çalışmada toplam 114 bibliyografyaya yer verilmiştir.
Keywords: Edebiyat