KRONİK BÖBREK YETERSİZLİKLİ HASTALARDA DİFÜZYON AĞIRLIKLI MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME İLE ÖLÇÜLEN RENAL ADC (APPARENT DIFFUSION COEFFICIENT) DEĞERLERİNİN NORMAL BÖBREKLERLE KIYASLANMASI - POYRAZ, AHMET KÜRŞAD (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmanın amacı, difüzyon ağırlıklı manyetik rezonansgörüntüleme (MRG) tekniğini kullanarak, kronik böbrekyetersizlikli (KBY) hastalar ve sağlıklı gönüllülerde, böbrek ADCdeğerlerini hesaplamak ve kıyaslamaktır.Gereç ve Yöntem: 20 kronik böbrek yetersizlikli hasta ve 45sağlıklı gönüllüden, nefes tutma esnasında difüzyon ağırlıklı eko-planar (EPI) görüntüler alındı. Hem korteks hem de medulladanb100, b600 ve b1000 değerleriyle ADC ölçümleri gerçekleştirildi.Bulgular: Normal böbreklerde, ortalama ADC değerleri b100,b600 ve b1000 değerleri için sırasıyla kortekste0,00339Â±0,00045, 0,00237Â±0,00023, 0,00193Â±0,00016mm2/sn; medullada ise 0,00298Â±0,00047, 0,00213Â±0,00019 ve0,00171Â±0,00015 mm2/sn bulunmuştur. KBY'li böbreklerde,ortalama ADC değerleri; b100, b600 ve b1000 değerleri içinsırasıyla kortekste 0,00323Â±0,00055, 0,00209Â±0,00033,0,00153Â±0,00011 mm2/sn; medullada ise 0,00281Â±0,00067,0,00183Â±0,00035 ve 0,00146Â±0,00016 mm2/sn bulunmuştur.Hem normal böbreklerde hem de KBY'de renal korteks ADCölçümleri b100, b600 ve b1000 değerleri için medulladan anlamlıolarak yüksek bulunmuştur. Renal korteks ve medulla ADCölçümleri, KBY'de b600 ve b1000 değerleri için normalböbreklere göre anlamlı biçimde düşük bulunmuştur.Tartışma: Böbreklerin difüzyon ağırlıklı eko-planargörüntülemesi, difüzyon ve perfüzyonu da içeren böbrekfonksiyonları hakkında bilgi vermektedir.Anahtar Kelimeler: Difüzyon Manyetik Rezonans Görüntüleme,Böbrek Yetersizliği Kronik, ADC, Eko-Planar Görüntüleme, Böbrek1
Measurement and comparison of renal apparent diffusion coefficients (adc) between chronic renal failure and normal kidneys by diffusion weighted magnetic resonance imaging
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp