Dik işlem merkezli CNC freze tezgahında Matterson mekanizması yardımı ile düz konik dişli imalatının araştırılması - Özel, Cihan; İnan, Ali (My University, 2000)
Bu çalışmada, vargel tezgahında düz konik dişli açmak için kullanılan Matterspn mekanizması, dik işlem merkezli CNC freze tezgahına bağlanarak, konik düz dişlilerin açılması sağlandı. Bunun için, tasarlanarak imal edilen konik bir freze çakısı ile sağ ve sol diş yan yüz profilleri için hazırlanan CNC programları kullanıldı. Elde edilen konik dişlilerin boyut hassasiyetleri, universal kalıpçı freze ve özel konik düz dişli açma tezgahında (ZFTK 250/1) açılan aynı ölçülerdeki konik düz dişliler ile karşılaştırıldı [13]. Bulunan sonuçların yaklaşık olarak aynı olduğu görüldü.
Keywords: İmalat Mühendisliği