PRUNUS CERASİFERA CV. PİSSARDİİ NİGRA'NIN FİTOKİMYASAL İÇERİĞİ VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ - GÖZTOK, FERDA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada, Elazığ ilinde toplanan Prunus cerasifera cv. ?Pissardi Nigra? ekstraktlarının fitokimyasal içeriği ve antimikrobiyal aktiviteleri araştırıldı. Çalışmada DPPH serbest radikal temizleme aktivitesi, flavonoid, resveratrol ve şeker içerikleri, lipit peroksidasyon (LPO), yağ asidi düzeyi, vitamin değerleri, protein ve element miktarları ölçüldü. Antimikrobial aktivite çalışmaları 13 bakteri, 3 maya ve 2 dermofit türü fungus üzerinde belirlendi. Sonuçlara göre, in vitro ortamda FeCl grubunda LPO düzeylerinin kontrol grubuna göre yüksek miktarlarda arttığı, meyve ekstraktı ve FeCl2 içeren gruplarda ki LPO seviyelerinin belirli oranlarda azaldığı görüldü. Meyve ekstraktlarının LPO seviyesini düşürücü etkisinin içeriğindeki flavonoid gibi fitokimyasallardan ileri geldiği belirlendi. Meyve örneklerin de ergosterol, stigmasterol ve ß-sitosterol saptandı. Örneklerde yüksek oranda E vitamini belirlendi. Meyvelerin düşük oranda şeker içerdiği tespit edildi. Protein miktarı en fazla 1.45 mg/g olarak tespit edildi. Örneklerde en çok bulunan element Ca olarak tespit edildi. Meyve ekstraktlarının en yüksek antimikrobial aktiviteyi Enterococcus faecium'da en düşük etkiyi ise Listeria monocytogenes' de gösterdi. Anahtar Kelimeler: Prunus, antimikrobial aktivite, fitokimyasal içerik

The Research of Antimicrobial Activities and Determination of Phytochemical Contains Of Prunus cerasifera cv. ?Pissardi Nigra? In this study, antimicrobial activities and phytochemicel contains of extracts Prunus cerasifera cv. Pissardi Nigra which were collected in Elazığ are researched. In the study, the free radical scavenging activity, flavonoid, resveratrol and sugar contents, lipid peroxidation, levels of fatty acid, vitamin values, protein and elements amounts were measured. The antimicrobial activity studies, on thirteen bacteria, three yeast and two dermatophyte were determined. According to results of the experiment, in vitro medium, it is determined that in FeCl group, LPO amounts increases in a large ration with respect to the control group and LPO levels in groups which includes plant extracts and FeCl2, decreases in certain amounts. The LPO lowering effect of plant extracts were determinated to arising from phytochemicals such as flavonoid. Ergosterol, stigmasterol and ß-sitosterol were determined in fruits. Vitamin E in the examples were determined high rate. Fruits were found to contain low levels of sugar. Ca was the highest detected element which was found in the samples. Protein amounts in the samples were determined the highest as 1.45 mg/g. Fruit extracts showed the highest antimicrobial effect on Enterococcus faecium and the lowest antimicrobial effect on Listeria monocytogenes. Key Words: Prunus, Antimicrobial activity, phytochemical content
The research of antimicrobial activities and determination of phytochemical contains of Prunus cerasifera cv. Pissardi nigra
Keywords: Biyoloji