İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ GEOGEBRA YARDIMIYLA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ETKİNLİKLERİN GEOMETRİK GÖREV ANALİZİ ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ - GÖNÜLDAŞ, MEHPARE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, TPAB standartlarına uygun metotlarla GeoGebra destekli geometri öğretimi sonrasında, öğretmen adaylarının GeoGebra yardımıyla gerçekleştirdiği etkinliklerin geometrik görev analizi çerçevesinde incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması benimsenerek yapılan bu araştırmanın katılımcıları bir devlet üniversitesinin birinci sınıf öğrencilerinden oluşmuştur. Çalışmanın veri toplama sürecinde gönüllü 4 öğrenciden faydalanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı ve alanında uzman bir matematik eğitimcisi tarafından hazırlanan 10 adet GeoGebra geometri etkinliği kullanılmıştır. 12 hafta süren ders öğretim sürecinin ardından sunulan GeoGebra etkinliklerinin gerçekleştirilmesi için öğretmen adaylarına gerekli ve yeterli süre tanınmıştır. Veri analizinde öğretmen adaylarının video kaydına aldığı GeoGebra etkinliklerinden ve kâğıda yazdıkları soru çözümlerinden faydalanılmıştır. Hazırlanan GeoGebra etkinlikleri Trocki ve Hollebrands'ın (2018) geliştirdiği geometrik görev analiz çerçevesine göre incelenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında öğretmen adaylarının hem matematiksel olarak istenilen derinlik seviyesine ulaşabildikleri hem de teknolojik olarak belirlenen eylem türlerini gerçekleştirebildikleri görülmüştür. Araştırma sonuçları doğrultusunda TPAB standartlarına uygun metotlarla GeoGebra destekli geometri öğretiminin matematiksel derinlik ve teknolojik eylem türleri bakımından öğrenenlere olumlu katkı sunduğu söylenebilmektedir. Ayrıca çalışılan dört öğretmen adayına çalışma sonucunda görüş formları uygulanmış ve görüş formlarından öğretmen adaylarının GeoGebra yazılımını benimsedikleri, bu yazılımın geometri öğrenimine katkı sağladığı ve öğretmenlik hayatlarında kullanmayı düşündükleri ortaya konulmuştur. Çalışma kapsamında matematik ve geometri öğrenme ortamlarında GeoGebra yazılımının kullanımına daha fazla yer verilmesi önerilmektedir.

The aim of this study is to examine the activities carried out by pre-service teachers with the help of GeoGebra after teaching geometry supported by GeoGebra with methods in accordance with TPAB standards within the framework of geometric task analysis. The participants of this study, which was conducted by adopting a case study from qualitative research methods, consisted of first-year students at a state university. While 72 students participated in the course activities of the study, 4 volunteer students were used in the data collection process. 10 GeoGebra geometry activities prepared by the researcher and an expert mathematics educator were used as data collection tools. After the 12-week course teaching process, the pre-service teachers were given the necessary and sufficient time to carry out the GeoGebra activities presented. In the data analysis, the video-recorded GeoGebra activities of the pre-service teachers and the question solutions they wrote on paper were used. The prepared GeoGebra activities were examined according to the geometric task analysis framework developed by Trocki and Hollebrands (2018). In the light of the findings, it was seen that the pre-service teachers could both reach the desired level of depth mathematically and perform the types of actions determined technologically. According to the research results, it can be said that teaching geometry supported by GeoGebra with methods in accordance with TPAB standards makes positive contributions to learners in terms of mathematical depth and technological action types. In addition, opinion forms were applied to the four prospective teachers and it was revealed from the opinion forms that the prospective teachers adopted the GeoGebra software, that this software contributed to geometry learning and that they considered using it in their teaching lives. Within the scope of the study, it is recommended that the use of GeoGebra software be given more space in mathematics and geometry learning environments.
Investigation of activities performed by primary school mathematics teacher candidates with the help of geogebra within the framework of geometric task analysis
Keywords: Matematik