HELLENİZMİN GÖLGESİNDE DİADOKHLAR DÖNEMİ - Arslantaş, Yüksel; Yılmaz, Cuma Ali (My University, 2017)
Büyük İskender, MÖ 336 yılından 323 yılına kadar Makedonya kralı olarak hüküm sürdü. MÖ 13 Haziran323 yılında Babylon’da (bugünkü Irak) öldü. Büyük İskender, o zamanlar bilinen dünyanın neredeysetamamını işgal etti. Sınırları Makedonya’dan Hindistan’a uzanan büyük bir imparatorluk kurdu. Ancak Büyükİskender’in ölümü çok ani oldu. Dahası kralın belli bir meşru mirasçısı da yoktu. Böyle bir ortamda Büyükİskender’in MÖ 323’te ölümünden sonra, generalleri, ailesi ve arkadaşları imparatorluğun kontrolü için savaştı.Diadokhlar Savaşı Hellenizm döneminin başlangıcına işaret eder. Çalışmanın amacı bir imparatorluğunçöküşünde ve Hellenizmin yayılmasında Diadokhlar’ın etkisini saptamaktır.Bu çalışmada Büyük İskender’in ölümü ve Makedonya İmparatorluğu’nun sınırları hakkında bilgiverildikten sonra, Makedonya İmparatorluğu’nun parçalanması, Diadokhlar ve Hellenizm konularına değinildi.Makalenin sonunda çalışma değerlendirilip bir sonuçla özetlendi.
Keywords: Tarih