CAPOETA TRUTTA (HECKEL, 1843)'NIN KEBAN, KARAKAYA VE ATATÜRK BARAJ GÖLLERİNDEKİ POPULASYONLARININ ÜREME BİYOLOJİSİ - DÜŞÜKCAN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışmada, Keban, Karakaya ve Atatürk Baraj Gölleri'nde yaşayan Capoeta trutta (Heckel, 1843) bireylerinin eşeysel olgunluğa ulaşma yaşlan, üreme dönemleri ve yumurta verimlilikleri Mart 2004-Şubat 2005 tarihleri arasında tespit edilerek, karşılaştınlmıştır. Genel olarak, her üç baraj gölünden de yakalanan balıklarda eşeysel olgunluğa dişilerin 111 yaşında, erkeklerin ü yaşında eriştikleri belirlenmiştir. Üreme periyotlarının ise nisan- haziran olduğu bulunmuştur. Capoeta trutta bireylerinin; vücut ağırlığı - ovaryum ağırlığı (r = 0,57, r = 0,82 ve r = 0,79), vücut ağırlığı - testis ağırlığı (r = 0,47, r = 0,59 ve r = 0,48), vücut uzunluğu - ovaryum ağırlığı (r = 0,48, r = 0,77 ve r = 0,66), vücut uzunluğu - testis ağırlığı (r = 0,29, r = 0,54 ve r = 0,43), yumurta sayısı - vücut ağırlığı (r - 0,69, r = 0,77 ve r = 0,51), yumurta sayısı - vücut uzunluğu (r = 0,56, r = 0,73 ve r = 0,38), yumurta sayısı - ovaryum ağırlığı (r = 0,19, r = 0,76 ve r = 0,43), yumurta sayısı - yaş (r = 0,63, r = 0,91 ve r = 0,82), yumurta sayısı - yumurta çapı (r = -0,30, r = -0,29 ve r = -0,45) ve yaş - yumurta çapı (r = 4)1 3, r = -039 ve r = 0,83) aralarındaki korelasyonlar hesaplanmış ve Keban, Karakaya ve Atatürk Baraj gölleri için bulunan korelasyon değerleri parantez içinde sırasryla verilmiştir. Her üç Baraj gölünden de yakalanan bireyler için yumurta çapı 0.5 - 2.2 mm arasında ölçülmüştür. Anahtar Kelimeler: Capoeta trutta, Üreme dönemi, Yumurta verimi, Eşeysel olgunluk yaşı. vn
Reproduction biology of Capoeta trutta (Heckel, 1843) populations in Keban, Karakaya and Atatürk dam lakes
Keywords: Su Ürünleri