KİCKBOKS SPORCULARINDA İNTERNET BAĞIMLIĞININ DEMOGRAFİK FAKTÖRLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Karadağ, Mustafa (My University, 2018)
Amaç: Kıckboks sporcularının ortalama internet kullanımları veriskli internet davranışları arasındaki ilişkiyi sosyo demografikdeğişkenlerle incelemektir.Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini; 14-22 Temmuz 2016tarihleri arasında Sakarya’daki Türkiye Kıckboks şampiyonasına katılan(70 il, 1700 erkek ve 800 kız öğrenci) toplam 2500 sporcuoluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini; araştırmaya katılmakisteyen (148’i erkek 95’i bayan) toplam 243 sporcu oluşturmaktadır.Araştırmaya katılan bireylerin demografik dağılımlarını belirlemek içinyüzde (%) ve frekans (f) ve Pearson ki-kare testi analizleri yapılmıştır.Sporculara sosyo demografik veri formu ve Young'un internet BağımlılığıÖlçeği (iBÖ) uygulanmış olup, alınan puanlara göre internetbağımlılığının (iB), riskli internet kullanımı (RiK) ve ortalama internetkullanımı (OiK) olan sporcular sosyo demografik özellikler ve internetkullanım özellikleri yönünden istatistiksel olarak incelenmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılanların yaş ile ortalama internetkullanımı ve riskli internet kullanımı değerleri karşılaştırıldığı Tablo 2,cinsiyet ile ortalama internet kullanımı ve riskli internet kullanımıdeğerleri karşılaştırıldığı Tablo 3, yaşadığı evi paylaşma durumu ileortalama internet kullanımı ve riskli internet kullanımı değerlerikarşılaştırıldığı Tablo 5incelendiğinde anlamlı bir farklılık p<0,05düzeyinde saptanmamıştır. Araştırmaya katılanların medeni durum ileortalama internet kullanımı ve riskli internet kullanımı değerlerikarşılaştırıldığı Tablo 4, Araştırmaya katılanların aylık gelir ile ortalamainternet kullanımı ve riskli internet kullanımı değerleri karşılaştırıldığıTablo 6 incelendiğinde istatiksel olarak bir farkın olduğu ve bu farkınp<0,05 düzeyinde anlamlı olduğu görülmektedir. Sonuç: Kıckboks sporcularında riskli internet kullanımı görülmesıklığının bekârlarda ve gelir seviyesi yüksek olan sporcularda, diğerdeğişkenlere göre daha fazla olduğu saptanmış ve riskli internetdavranışları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Sosyoloji; Spor Bilimleri; Davranış Bilimleri