YÜZÜCÜLERDE ZİHİNSEL ANTRENMAN İLE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - ORHAN, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmanın amacı yüzücülerin zihinsel antrenman ile kişilik özelliklerini farklı değişkenler (cinsiyet, yaş, spor yapma yılı vb.) açısından incelemektir. Araştırma, betimsel nitelikte genel bir tarama modelidir. Araştırmanın evrenini Adıyaman il merkezi Belediye kapalı yüzme havuzuna katılım sağlayan yaz dönemindeki (2019-2020) sporcular oluşturmaktadır. Örneklemini ise random yöntemiyle seçilen 10-20 yaş aralığında zihinsel antrenmana uyumlu 95'i kadın, 138'i erkek olmak üzere toplam 233 sporcu oluşturmaktadır. Katılımcılara, demografik özellikler için Kişisel Bilgi Formu ile birlikte Sporda Zihinsel Antrenman Testi ve Kişilik Testi olmak üzere iki ayrı ölçek formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Verilerin dağılımına ilişkin normallik testleri, bağımsız örneklerde t-testi ve Anova testi kullanmıştır. Araştırma bulgularına göre yüzücülerin zihinsel antrenmanın cinsiyet ve yaş ile arasındaki fark anlamlı iken aktif sporculuk süresi ve haftalık antrenman sayısı ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır. Kişilik özelliği ile yaş ve aktif sporculuk süresi arasındaki fark anlamlı iken cinsiyet ve haftalık antrenman sayısı arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır. Zihinsel antrenmanın kişilik alt boyutlarına (deneyime açık, yumuşak başlı, duygusal dengeli, sorumluluk ve dışa dönük) göre yaş değişkeni açısından deneyime açık, yumuşak başlı ve dışa dönük anlamlı iken, sorumluluk ve duygusal denge yaş değişkeni açısından anlamlı bulunmamıştır. Aktif sporculuk süresi deneyime açık ve duygusal denge kişiliğine sahip yüzücülerde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Zihinsel antrenman ile kişilik alt boyutları haftalık antrenman sıklığına göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç olarak zihinsel antrenman ve kişilik özelliklerinin farklı değişkenler açısından anlamlı farklılıklar gösterdiği ve önemli rol oynadığı kanısına varılmıştır.

The aim of this study is to investigation of swimmers the mental training with personality characterstics in terms of different variables (gender, age, years of sports, etc). The research is a general survey model of descriptive quality. The population of the research consists of athletes in the summer period (2019-2020), who participate in the Municipality indoor pool of Adıyaman city center. The sample consists of 233 athletes selected by random method between the ages of 10-20 which are women of 95 and 138 are men, compatible with mental training. Two separate scale forms were applied to the participants; Personal Information Form for demographic features associated with Mental Training Test in Sports and Personality test. SPSS program was used for data analysis. Regarding the distribution of data was used normality tests used t-test and Anova test in independent samples. According to the research findings, while the difference between the swimmers mental training was significant with gender and age, the difference between the duration of active athletic time and the number of weekly training was not significant. While the difference between personality trait and age and active athletic time is significant, the difference between gender and the number of weekly trainings was not significant. According to the personality sub-dimensions of mental training; responsibility and emotional balance were found insignificant. Significant differences were found in swimmers with active athletic time and emotional balance personality. Mental training and personality sub-dimensions were not statistically significant according to weekly training frequency. As a result, mental training and personality traits show significant differences in terms of different variables and ıt was concluded that it played an important role.
Investigation of swimmers mental training with personality in terms of different variables (Adiyaman provincial example)
Keywords: Spor