YAHUDİ VE HIRİSTİYAN ARAPLARIN İSLAM FETİHLERİNE ETKİLERİ - BOZKURT, ZAİKA (Fırat Üniveristesi, 2002)
YAHUDİ VE HRİSTİYAN ARAPLARIN İSLAM FETİHLERİNE ETKİLERİ Zaika BOZKURT Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı Yahudi ve Hristiyan Arapların İslam fetihlerine etkileri adlı çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölüm; Arap yarımadası ve Araplar adım taşımaktadır. Bu bölümde Arap Yarımadasının fiziki yapısı, Arapların soyları, Arapların girdiği dinler ve Arapların Kurmuş olduğu devletler hakkında bilgiler verilmektedir. Çalışmamızın ikinci bölümü; Yahudilik, Hristiyanlık ve Araplar adını taşımakta olup, bu iki dinin Arabistan'a girişi ve Arapların bu dinleri kabul etmeleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca Hz Muhammed döneminde ki bu iki din mensupları ile olan ilişkilerden de söz edilmiştir. Çalışmamızın son bölümü; Yahudi ve Hristiyan Arapların İslam Fetihlerine etkileri konusunda bilgiler vermektedir. Bu etkiler nasıl olmuştur? Bu sorunun cevabı bu bölümde açıklanmıştır. İslam fetih hareketlerine yardım etmelerinin altında yatan sebep nedir? Sonuç olarak,aynı ırka mensup fakat farklı dinlere inanan Araplar ilk etapta İslam ordularını desteklememiştir. Daha sonra,İslam devletiyle antlaşma yaparak,tarafsız kalarak veya onlarla beraber savaşarak, onlara yardımcı olmuşlardır. Özellikle Hristiyan Arapların İslam Fetihlerine olumlu etkilerinin olduğu ortaya çıkmıştır Anahtar kelimeler: Hz.Muhammed, İslam, Yahudi, Arap, Hristiyan, İslam Fetihleri, Müslüman

II SUMMARY The Impact of Jew and Christian Arabs on the Islamic Conquests. ZAÎKA BOZKURT Fırat University, Institute of Social Sciences The Department of the main sciences of Islamic History and Arts Our papers entitled "The Impact of Jew and Christian Arabs on the Islamic Conquests" consist of three main chapters. The first chapter named the Arab Peninsula and the Arabs. In this chapter, it have been given information about the physical construction of the Arab-Peninsula, the ancestors of Arabs, the religion of Arabs and the states that the Arabs have established. The second chapter of our paper named the Judaism, Chiristianity and Arabs and it have been given information about the Entering of these two religions the Arab-Peninsula and the acceptance of Arabs these religions. In addition, it is told off the relations with companion of these two religions in the era of the prophet. The last chapter of our study have give information about the impacts of the Jews and Christian Arabs on the Islamic conquests. How are these impacts? The answer of this question are explained in this chapter. What is the reason under the aid of them for the Islamic conquest-movement? Finally, the Arabs who are the same race but believe the different religions have initially supported the Islam-armies. Then, they have supported them according with the Islamic-states and battling with them. Especially, it is claret that the positive impact of Christian Arabs on the Islamic conquest. Key Words: The Prophet Mohammad, Islam, Jew, Arab, Christian, Islamic Conquests, Muslim
The Impact of jew and Christian Arabs on the Islamic conquests
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion; Tarih; History