Murat Nehri Havzasının (Fırat) Su Potansiyeli ve Değerlendirilmesi - Günek, Halil (My University, 2006)
Murat Nehri Havzasındaki yağış miktarı içinde yer aldığı Doğu Anadolu ortalamalarından daha yüksektir. Bu yağış değerleri ile birlikte sıcaklıkların düşük olması, akarsuların beslenmesinde olumlu etki yapmaktadır. Bu alanlardaki akarsularımızın çoğu yataklarında sürekli su taşımaktadır. Fırat Nehri ülkemizin en yüksek bölgesi olan Doğu Anadolu Bölgesi'nden kaynağını almakta, yarı kurak ve kurak bölgelerden geçtikten sonra Basra körfezine dökülmektedir. Akarsular bulundukları bölge kadar havzanın alt bölgeleri için de büyük önem arz etmektedirler. İzlediği yol, Fırat Nehrinin yüksek alanlardan beslenmesinin önemini ortaya koymaktadır.Çalışma alanı tektonizma ve volkanizma sonucunda yükseklik kazanmış bir alandır. Bu yüksek saha akarsular ve faylar ile parçalanarak engebeli bir görünüm kazanmıştır.Nüfusun artması, sanayileşme ve suyun başka alanlara transferi ile kullanılan su miktarı artıracaktır. Bu çalışmamızda havzanın fiziki faktörlerin akarsuyun karakteri üzerindeki etkilerini, akım değerleri yardımıyla açıklamaya çalışılacaktır. Ayrıca akım değerlerinin analizleri yardımı ile uzun dönem ve yıl içinde oluşacak riskler ve bu risklere karşı alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Keywords: Su kaynakları yönetimi; hidrografi; doğu anadolu bölgesi; hidroloji; akış karakteristiği; Murat nehri; yağış-akış ilişkisi; nehir havzası; su potansiyeli