ATOM TRANSFER RADİKAL POLİMERİZASYON YOLUYLA FARKLI UÇ GRUPLU POLİSTİREN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - SEVEN, PINAR (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi ATOM TRANSFER RADİKAL POLİMERİZASYON YOLUYLA FARKLI UÇ GRUPLU POLİSTÎREN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Pınar SEVEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 47 Bu çalışmada, önce piperazin, 1 -metil piperazin, ve p-toluidinin sodyum karbonat varlığında bromasetilklorürle olan reaksiyonundan üç farklı başlatıcı sentezlendi. Hazırlanan başlatıcılar atom transfer radikal polimerizasyon yoluyla brom zincir uçlu polistirenlerin hazırlanmasında kullamldı. N,N'-di(bromasetil) piperazin ve N-metil,N'-(bromasetil) piperazin gibi başlatıcılarla sentezlenen brom zincir uçlu polistirenler makrobaşlatıcı olarak kullanıldı. CuBr/2,2'-bipiridin ve N-bromasetil, p-toluidin stirenin ATRP kinetiği 130°C'de araştırıldı. Polimerlerin molekül ağırlıkları GPC ile belirlendi. ATRP şartlarında hazırlanan polistirenin termal degradasyon davranışı özel bir degradasyon sistemiyle çalışıldı. Bu amaçla hazırlanan polistiren oda sıcaklığında 500°C'ye kadar ısıtıldı. Degradasyon ürünleri soğuk halka fraksiyonu (CRF) ve -196°G'de tutulan uçucu sıvı fraksiyon halinde toplandı. Ürünler GC-MS, İR, 'H-NMR teknikleriyle karakterize edildi. Bu çalışmada en önemli ürünler stiren, stiren dimeri ve trimeri olarak veriliyor. Anahtar Kelimeler : ATRP, Stiren, Termal degradasyon, Kinetik,1 vn '**, **-»> - 4
Synthesis and characterization of polystyrene with different end group by atom transfer radical polymerization
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry