TAMOKSİFENİN YARA İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİ - BOZDAĞ, ZÜBEYİR (Fırat Üniveristesi, 1998)
Tamoksifenin yara iyileşmesi üzerine etkisini araştırmak amacıyla tamoksifen grubu 21 tane rattan oluşturuldu ve bu grup 14 gün standart pellet fare yemine 0,500mg/kg oranında tamoksifen karıştırılmış diyetle beslendi. Kontrol grubu da 21 tane rattan oluşturuldu ve bu grup standart pellet fare yemi ile beslendi. Beslenmenin 15. günü her bir ratın sırt ve karınlarına 2,5 cm uzunluğunda insizyon yapılarak sırt insizyonları her iki gruptan yedişerli alt gruplar halinde insizyonun 3. 6. ve lO.günü histopatolojik olarak incelenerek karşılaştırıldı. İnsizyonun 10. günü her iki gruptaki tüm ratların karın insizyonlarından insizyonu da içerecek şekilde ikişer adet cilt spesmenleri hazırlandı ve birisiyle yara ayrılma kuvveti, diğeri ile yara yeri hidroksiprolin miktarı ölçülerek karşılaştırıldı. Histopatolojik incelemede tamoksifen grubunun yara iyileşmesi ve yara yeri hidroksiprolin içeriği daha fazla idi ancak kopma kuvveti kontrol grubunda daha fazla bulundu. Sonuç olarak tamoksifenin yara iyileşmesini olumlu yönde etkilediği kanaatine vardık. 38
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery