"ETKİN VATANDAŞLIK ÖĞRENME ALANINA İLİŞKİN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN VE ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ" - ARCANLI, ÇİÇEK (Fırat Üniveristesi, 2019)
Araştırmanın amacı Etkin Vatandaşlık Öğrenme Alanına ilişkin Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin ve Öğretmen Adaylarının görüşlerini belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması desenine göre yürütülmüştür. Çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Elazığ ilinde öğretmenlik yapan 20 Sosyal Bilgiler Öğretmeni ve Fırat Üniversitesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören 96 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubu kolay ulaşılabilir durum örneklemesine uygun olarak seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının etkin vatandaşlık kazanımları; bu kazanımların öğrencilere sağladığı beceriler, bu becerileri kazandırmaya yönelik yapılması gerekenler ve kazanım eksiklikleri konusunda benzer görüşlere sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Katılımcılar etkin vatandaşlık kazanımlarını hak ve sorumluluk kazandırma konusunda önemli görmüşlerdir. Kazanımların soyut olması ve teoride kalması ise başlıca eksiklikler olarak ifade edilmiştir. Katılımcılar etkin vatandaşlık kazanımlarının günlük problemlerin çözümünde etkili olduğu konusunda da benzer görüşler sergilemişlerdir.

The aim of the research is to determine the Social Science Teachers and prospective Teachers views on the Field of Effective Citizenship Learning. The research was conducted according to case study pattern from qualitative research methods. The working group consist of 20 Social Sciences Teacher who teach in Elazığ province in the 2018-2019 academic year and 96 students who study in the Department of Social Studies Education of Fırat University. The working group were selected in accordance with easily accessible samples. Interview form was used as a data collection tool. Obtained data is evaluated by content analysis. At the end of the study, it was revealed that teachers and prospective teachers had similar views on effective citizenship gains, the skills to students provided by these gains, what needs to be done to acquire these skills and the lack of a attainment. Participants saw it as important in gaining rights and responsibilities. The fact that the gains are abstract and remain in the theoretical are stated as main deficiencies. The participants also showed similar views that effective citizenship gains are effective in solving daily problems.
The social sciences teachers and prospective teachers opinions on the field of effective citizenship learning
Keywords: Eğitim ve Öğretim