Kırkgeçit Formasyonu’nun Bartoniyen-Priyaboniyen İri Bentik Foraminifer Topluluğu ve Ortamsal Yorumu, Elazığ, Türkiye - Kayğılı, Sibel (My University, 2022)
Kırkgeçit Formasyonu’nun Elazığ kuzeybatısındaki yüzeylemelerinde gerçekleştirilen bu çalışmada Nummulites cf. garganicus Tellini, Nummulites fabianii (Prever in Fabiani), Nummulites ex. gr. perforatus (De Montfort), Nummulites striatus (Bruguière), Operculina ex. gr. gomezi Colom & Bauzà, Orbitoclypeus zitteli (Checchia-Rispoli), Asterocyclina ferrandezi Özcan & Less, Sphaerogypsina globulus (Reuss), Gypsina cf. mastelensis Bursch, Asterigerina rotula (Kaufmann), Gyroidinella magna (Le Calvez), Halkyardia minima (Liebus), Fabiania cassis (Oppenheim), Chapmanina gassinensis (Silvestri), Linderina brugesi Schlumberger, Silvestriella tetraedra (Gümbel), Praerhapydionina delicata Henson, Penarchaias glynnjonesi (Henson), Planorbulina brönnimanni Bignot & Decrouez, Alveolina sp., Calcarina sp., Heterostegina? sp., Halkyardia sp., Spirolina sp., Haddonia sp. gibi bentik foraminiferler belirlenmiştir. Retiküle nummulitlerin evrimsel gelişimi ve biyostratigrafisi bakımdan önemli bir belirteç olarak kabul edilen ortalama prolokulus iç çapı değeri Nummulites cf. garganicus için 120-125 ?m, Nummulites fabianii için ise 217-270 ?m olarak belirlenmiştir. Bu değerlerin, Tetis bölgesi sığ denizel Eosen istiflerinden elde edilen değerlerle uyumluluk gösterdiği ortaya konulmuştur. Belirlenen iri bentik foraminifer içeriğine göre çalışma alanındaki istife Bartoniyen-Priyaboniyen yaşı verilmiştir. Porselenimsi bentik foraminiferler şelfin iç kısmında daha baskınken, hiyalin bentik foraminiferler ise şelfin orta bölümünde daha fazla bulunur.
Keywords: Elazığ; Kırkgeçit Formasyonu; iri bentik foraminifer; retiküle nummulit.