Şeftali Çekirdeği Kabuğu Kullanarak Metilen Mavisi Boyasının Giderilmesi İçin Sabit Yataklı Kolonun Adsorpsiyon Performansı - Polat, Ibrahım; Orhan, Ramazan (My University, 2019)
Sabit yataklı kolonda sürekli adsorpsiyon çalışması, metilen mavisinin (MM) sulu çözeltiden giderilmesiiçin adsorbent olarak şeftali çekirdeği kabuğu kullanılarak gerçekleştirildi. Adsorpsiyon özellikleriüzerine başlangıç MM konsantrasyonu (20-60 mg/L), akış hızı (5-10 mL/dk) ve adsorbent miktarının (1.5-2.5 g) etkisi incelendi. Elde edilen veriler, breakthrough eğrilerinin akış hızına, başlangıç boyakonsantrasyonuna ve adsorbent miktarına bağlı olduğunu doğruladı. Thomas, Yoon-Nelson ve AdamsBohart kinetik modelleri breakthrough eğrilerini tahmin etmek ve proses tasarımında faydalı olankolonun karakteristik parametrelerini belirlemek için deneysel verilere uygulandı. Yanlızca AdamsBohart modeli dinamik prosesin başlangıç kısmını tahmin etmek için uygun bulundu.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Çevre Mühendisliği; Mühendislik; Kimya