BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNDE COVID-19' A YAKALANMA KAYGI VE KORKUSUNUN YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ - AKTAŞ, OYA SEÇİL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Covid-19 Pandemisi ile ev karantiları başlamış ve okullar da eğitim öğretim uzaktan eğitim ile devam etmiştir. İnsanlığa korku ve kaygı yaşatan bu virüs eğitim camiasını da etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı; beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin covid-19'a yakalanma kaygısı ve korkusunun yaşam kalitesine etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Elazığ ilinde görev yapan 341 beden eğitimi öğretmeni oluştururken, örneklemini 159 beden eğitimi öğretmeni oluşturdu. Beden eğitimi öğretmenlerine; demografik özelliklerin sorgulandığı 13 maddeden oluşan Kişisel Bilgi Formu, 16 maddeden oluşan Sporcuların Yeni Tip Koronavirüse Yakalanma Kaygısı Ölçeği, 7 maddeden oluşan Covid-19 Korkusu Ölçeği ile 27 maddeden oluşan Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu uygulandı. Elde edilen veriler istatistik paket programında değerlendirildi, bağımlı gruplarda 2 İndependent Sample, bağımsız gruplarda Kruskal Wallis H, korelasyon analizleri için Sperman korelasyon testi uygulandı. P<0.05 istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. Çalışmada beden eğitimi öğretmenlerinin ortalamanın üzerinde Covid-19'a yakalanma kaygısı, orta düzeyde Covid-19 korkusu ve yüksek düzeyde yaşam kalitesine sahip oldukları görüldü. Cinsiyet, sosyal izolasyon şartlarına uyum, pandemi sürecinde kendini riskli durumda görme ve kronik hastalık değişkenlerlerine göre Covid-19'a yakalanma kaygısı puanlarında; cinsiyet, mesleki deneyim, sosyal izolasyon şartlarına uyum, pandemi sürecinde kendini riskli durumda görme ve Covid-19 enfeksiyonu olan akraba değişkenlerlerine göre Covid-19 korkusu puanlarında; mesleki deneyim, maske mesafe hijyen kuralına uyum, pandemi sürecinde kendini riskli durumda görme ve Covid-19 enfeksiyonu geçirme değişkenlerlerine göre yaşam kalitesi puanlarında anlamlı farklılık bulundu. Yaş, medeni durum, eğitim durumu, ikamet yeri ve sigara kullanımı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmadı. Sonuç olarak beden eğitimi öğretmenlerinde, Covid-19'a yakalanma kaygısı ve korkusu arttıkça yaşam kalitesinde düşüş olduğu, mesleğe yeni başlayanlarda ve sosyal izolasyon şartlarında dışarı çıkmayı sorun etmeyenlerde daha az hissedilen Covid-19 korku ve kaygısının kendini riskli grupta gören ve kronik bir hastalığa sahip olan bireylerde yükseldiği, maske mesafe hijyen kuralına uyumun ve hastalığa yakalanmamanın yaşam kalitesinin artmasında etkili olduğu söylenebilir.

With the Covid-19 Pandemic, home quarantines started and schools continued with distance education. This virus, which causes fear and anxiety to humanity, has also affected the education community. The aim of this study; The aim of this study is to examine the effect of physical education and sports teachers' anxiety and fear of catching covid-19 on quality of life. While 341 physical education teachers working in the province of Elazig constituted the population of the research, 159 physical education teachers constituted the sample. To physical education teachers; The Personal Information Form consisting of 13 items in which demographic characteristics were questioned, the Athletes' Anxiety of Conceiving New Type Coronavirus Scale with 16 items, the Covid-19 Fear Scale consisting of 7 items, and the World Health Organization Quality of Life Scale Short Form consisting of 27 items were applied. The data obtained were evaluated in the statistical package program, 2 Independent Samples were used in dependent groups, Kruskal Wallis H was used in independent groups, and Sperman correlation test was used for correlation analysis. P<0.05 was considered statistically significant. In the study, physical education teachers were found to have above-average fear of catching Covid-19, moderate fear of Covid-19, and high quality of life. A significant difference was found that in the anxiety scores of catching Covid-19 according to gender, compliance with social isolation conditions, seeing oneself in a risky situation during the pandemic process, and chronic disease variables; was found that in the fear of Covid-19 scores according to gender, professional experience, compliance with social isolation conditions, seeing oneself at risk during the pandemic process, and relatives with Covid-19 infection; was found that in the quality of life scores according to the variables of professional experience, compliance with the mask distance hygiene rule, seeing oneself at risk during the pandemic process, and having Covid-19 infection. No significant difference was found in terms of age, marital status, education level, place of residence and smoking. As a result, it can be said that the quality of life decreases as the anxiety and fear of catching Covid-19 increase in physical education teachers. It can be said that the fear and anxiety of Covid-19, which is less felt in those who are new to the profession and in those who do not mind going out under social isolation conditions, increase in individuals who see themselves in the risk group and have a chronic disease. It can be said that compliance with the mask distance hygiene rule and not getting sick are effective in increasing the quality of life.
The effect of anxiety and fear of catching COVID-19 on quality of life in physical education teachers
Keywords: Spor