Bir üniversite hastanesinde konsültasyonla depresyon tanısı alan vakaların özelllikleri - Koloğlu, Murat; Tezcan, A. Ertan; Ülkeroğlu, Fahrettin; Çulha, Figen; Karabulut, Cafer (My University, 1999)
Günümüzde genel tıp uygulamasında insanın biyopsikososyal olarak ele alınması psikiyatrik konsültasyonun önemini arttırmaktadır. Çalışmamızda psikiyatri dışındaki kliniklerde yatırılarak tedavi gören hastalarda konsültasyon istemi sonucu depresyon tanısı konulan vakaların sosyodemografik ve klinik özelliklerini, kliniklerin konsültasyon isteme nedenlerini, fiziksel hastalığa eşlik eden veya ikincil gelişen depresyon vakalarını belirlemeyi amaçladık. Çalışma grubunu Ocak - Nisan 1996 tarihleri arasında konsülte edilen ve DSM-III-R tanı kriterlerine göre Depresif Bozukluk tanısı konulan 42 hasta oluşturmuştur. Hastalara ait tüm veriler ve hastayı izleyen hekimin konsültasyon isteme amacı her hasta için ayrı bir form kullanılarak kaydedilmiştir. Depresif hastalar için en fazla konsültasyonun Dahiliye ve Göğüs Hastalıkları kliniklerinden istendiği; gözlemlenen psikiyatrik belirtiler, tanı güçlüğü ve özkıyım girişim öyküsünün konsültasyon istenme nedenlerini oluşturdukları, yoğun somatik şikayetlerle seyreden depresif bozuklukların psikiyatri dışı kliniklere yatırıldıklarını ve bu kliniklerde tanı güçlüklerine neden olduklarını gözlemledik. Çalışmamız sonucunda psikiyatrik konsültasyonun hastaların tanı ve tedavilerinde önemini vurgulayan sonuçlar elde edilmiştir.
Keywords: Depresyon; Hastaneye yatırma; Depresif bozukluk