BAZI RHİZOBİUM TÜRLERİNİN POLİHİDROKSİBÜTİRAT (PHB) VERİMLERİ ÜZERİNE FARKLI ORTAM ŞARTLARININ ETKİLERİ - BAYSAK, MEHTAP İLHAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu araştırmada Elazığ ili merkez ve Elazığ ili ilçelerine bağlı köylerden 1996 yılında alınan toprak örneklerinden ?Bitki İnfeksiyon Metodu? kullanılarak izole edilen doğal Rhizobium suşlarının Poli-ß-hidroksibütirat verimleri üzerine farklı ortam şartlarının etkileri tespit edilmiştir. Kontrol grubu olarak Ankara Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen Rhizobium phaseoli CİAT 899 suşu kullanılmıştır. Rhizobium cinsine ait suşlar, Yeast Ekstrakt Mannitol (YEM) sıvı besiyerinde 28 ºC'de 48 saat inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonunda kültürler santrifüjlenmiş, elde edilen biomass kurutulmuştur. Kuru ağırlıkları tespit edildikten sonra sonikasyon işlemleri ile PHB elde edilmiştir. PHB sülfirik asit ile krotonik asite dönüştürülmüş, son maddenin miktarı, 235 nm. UV spektrofotometrede ölçülmüştür. Rhizobium phaseoli CİAT 899 suşunun hücre kuru ağırlıklarına göre en yüksek PHB verimi, 200 rpm çalkalama hızında % 23,10, % 0,5'lik şeker konsantrasyonunda % 24,22, 96 saatlik inkübasyon süresi sonunda % 29,58 olarak tespit edilmiştir.Çalışılan diğer Rhizobium suşlarının hücre kuru ağırlıklarına göre PHB verimleri, farklı çalkalama hızlarında %16,88- %26,38 arasıda, farklı şeker konsantrasyonlarında % 16,08-% 26,84 arasında, farklı inkübasyon sürelerinde, % 2,53- % 31,16 arasında bulunmuştur.Farklı çalkalama hızlarındaki hücre kuru ağırlıklarına göre en yüksek PHB verimi, 24F kodlu izolatta, 200 rpm çalkalama hızında % 26,38 olarak tespit edilmiştir. Farklı şeker konsantrasyonlarındaki hücre kuru ağırlıklarına göre en yüksek PHB verimi, 23F kodlu izolatta, % 0,5'lik şeker konsatrasyonunda % 26,84 olarak tespit edilmiştir. Farklı inkübasyon sürelerindeki hücre kuru ağırlıklarına göre en yüksek PHB verimi, 24F kodlu izolatta, 96 saatllik inkübasyon süresi sonunda % 31,16 olarak tespit edilmiştir.

In this research, production of Poly-ß-hydroxybutyrate (PHB) by Rhizobium strains which are isolated from the soil which is taken from different regions of Elazığ province and its districts in 1996 using ?Plant Infection Method? was studied. Rhizobium phaseoli CİAT 899 strains which is taken from Ankara Soil and Fertilizer Research Institute, is control group. Rhizobium strains were grown in Yeast Ekstract Mannitol (YEM) medium at 28 ºC temperature for 48 hours. After incubation period cultures were centrifugated and biomass which are obtained were dried. After dry cell weigh had been measured, PHB were obtained by ultrasonication. PHB is converted to crotonic asit by using sulfuric acid. The amount of the last substance is measurad by using UV spectrophotometer at 235 nm. According to Rhizobium phaseoli CİAT strain cell's dry weights, maximum PHB yields were obtained %23,10 percent in 200 rpm rinseing speed, %24,22 percent in %0,5 percent sugar's consantration and %29,58 percent after in 96 hours incubation time.According to be worked Rhizobium phaseoli CİAT strain cell's dry weights, PHB yields were obtained between %16,88 - %26,38 percent in different rinseing speeds , %16,08 - %26,84 percent in different sugar consantrations , and %2,53 - %31,16 percent in different incubation times. According to cell's dry weights in different rinseing speeds maximum PHB yield was obtained %26,38 percent in labelled 24F extract and in 200 rpm rinseing speed. According to cell's dry weights in different sugar consantrations maximum PHB yield was obtained, in labelled 23F extract, %26,84 percent in %0,5 percent sugar concentration. According to cell's dry weights in different incubation times, maximum PHB yield was obtained %31,16 percent, in labelled 24F extract, after 96 hour's incubation times.
Production of polyhydroxybutyrate (PHB) by some rhizobium strains different regions
Keywords: Biyoloji