İLKÖĞRETİM OKULLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN OKUL ETKİLİLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ: ADIYAMAN İLİ ÖRNEĞİ - TOPRAK, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu araştırmanın amacı; Adıyaman İli merkezindeki devlet ve özel ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin okul etkililiğinin değişkenlerinden olan yönetici, öğretmen, öğrenci, okul ortamı ve velilere ilişkin görüşlerini belirlemektir.Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Bu amaçla hazırlanmış olan likert tipi ölçek yardımıyla katılımcıların görüşlerine başvurulmuştur.Araştırmanın evreni 2009?2010 eğitim-öğretim yılında, Adıyaman ili Merkez İlçedeki 47 devlet ve 2 özel ilköğretim okulunda çalışan toplam 1750 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini 246 öğretmen oluşturmaktadır.Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, örneklemi oluşturan ilköğretim okulu öğretmenlerinin bazı demografik özelliklerinin belirlenmesine yönelik sorular yer almaktadır. İkinci bölümde, öğretmenlerin okul etkiliği ile ilgili görüşlerini saptamayı amaçlayan toplam 67 soru bulunmaktadır.Geniş bir literatür taraması yapılarak oluşturulan kuramsal yapının, kuramsal temele dayalı olarak ortaya konulmasına ve var olan durumun betimlenmesine çalışılmıştır. Verilerin analizi sonucu elde edilen bulgular frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma tekniklerinden yararlanılarak SPSS programıyla çözümlenmiştir.Analiz sonuçlarına göre ilköğretim okullarının etkililiğinin yönetici, öğretmen ve okul ortamı boyutunda orta seviyede, öğrenci ve veliler boyutunda geliştirilmesi gereken seviyesinde olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Okul Etkililiği, Okul Etkililiği değişkenleri, İlköğretim Okulları

This study aims to assess perceptions of teachers who work in state and private primary schools Adıyaman city centre on effectiveness of administrators, teachers, students, school environment and parents which are all variables of school effectiveness.In this descriptive study, scanning model was used. To achieve this end, opinions of the participants were gathered by using likert-type questionnaires. The universe of this study is composed of 1750 teachers who work in 47 state and 2 private primary schools in Adıyaman Province during 2009?2010 educational year. The sampling of the study is composed of 246 teachers.The data collection tool used in the study consists of two main parts. In the first part, there are questions to assess some demographic information regarding primary school teachers composing the sampling. In the second part, there are 67 questions in total aiming to assess the teachers? perceptions on their schools? effectiveness.The theoretical structure, constituted after a comprehensive search of literature, is tried to be explained on the basis of theory and current situation is tried to be described. The data collected by the questionnaires was analyzed by frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation by SPSS (Statistical Program for Social Sciences).Results of the analyses have revealed that effectiveness of primary schools in the study is at `medium? level on administrators, teachers and school environment variables while it is at `to be improved? level on students and parents variables.Key Words: School Effectiveness, School Effectiveness Variables, Primary Schools
Primary school teachers' views on school effectiveness: Case of Adıyaman province
Keywords: Eğitim ve Öğretim