İlköğretim ıı. kademe öğrencilerinin yabancı dil derslerinde yabancı uyruklu öğreticilere ilişkin görüşleri - Isıgüzel, Bahar; Kırmızı, Bülent (My University, 2013)
Dünya’da yabancı uyruklu öğreticilerin yabancı dil derslerindeki verimliliklerinin tartışması sürerken, Türkiye’de kaliteli yabancı dil öğretiminin başarısı için, yurt dışından öğretmen getirilmesine ihtiyaç duyulduğu düşüncesi de gitgide yaygınlaşmaktadır. Bu düşüncenin gerçekleşmesinden önce, yabancı uyruklu öğreticilerin yabancı dil derslerinde ne kadar verimli olabilecekleri de sorgulanması gerekmektedir. Bu bağlamda öğrencilerin yabancı uyruklu öğreticilerin dersleri hakkındaki görüşleri ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin yabancı uyruklu yabancı dil öğreticiler hakkındaki düşüncelerini ortaya çıkarabilmeyi amaçlamıştır. Araştırmanın örneklemini, özellikle hem Alman hem de Amerikan uyruklu yabancı dil öğreticilerini istihdam eden, Antalya ilinde bulunan bir özel okulun 6. ve 7. sınıfına devam eden 45 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen 12 maddeyi kapsayan bir anket ve bir açık uçlu soru ile 2009 - 2010 eğitim- öğretim yılı bahar döneminde toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde hesapları ve betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Ayrıca kay-kare analizi ile öğrencilerin maddelere verdikleri cevaplara göre bu öğrencilerin cinsiyetleri arasında bir farklılık olup olmadığına da bakılmıştır. Araştırma sonuçları tablolar halinde gösterilerek sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre ilköğretim ikinci kademede okuyan ve yabancı uyruklu öğreticilerin yabancı dil derslerine katılan öğrencilerin genel olarak bu öğreticilere karşı olumlu yargılarının olmadığı, aksine bu öğreticilerin derslerinde yabancı dili öğrenmeye karşı isteklerinin azaldığı anlaşılmıştır. Araştırmada yabancı dil derslerinin daha verimli ve etkili hale getirilmesine ve öğrenci beklentilerinin karşılanmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Eğitim; Özel