Elektrikli Araçlar İçin Lityum İyon Bataryaların Modellenmesi - Karakaya, Barış; Çetin, Muhammed Sefa; Gençoğlu, Muhsin Tunay (My University, 2021)
Son yıllarda, içten yanmalı motorlu araçların neden olduğu çevresel sorunların oldukça artması nedeniyle elektrikli araç teknolojisindeki gelişmeler hız kazanmıştır. Ancak elektrikli araçlar henüz içten yanmalı motorlu araçların yerini tam olarak alamamıştır. Çünkü elektrikli araçların menzil ve şarj süresi sorunları bulunmaktadır. Bu iki sorun batarya parametresi ile ilgilidir. Bu yüzden elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar batarya gruplarına yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada elektrikli araçlar ve batarya sistemleri incelenmiştir ve MATLAB/Simulink ortamında bir elektrikli araç için lityum iyon batarya paketi modellemesi yapılmıştır.
Keywords: Modelleme; batarya; lityum iyon; Elektrikli araç