KAT ADETLERİ FARKLI BİNA TÜRÜ YAPILARIN DEPREM PERFORMANSLARININ DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZ YÖNTEMLERİ İLE İRDELENMESİ - TUTKAL, VEYSİ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Ülkemizin deprem kuşağında yer alıyor olması binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesini azami düzeyde önemli hale getirmektedir. Son yıllarda ülkemizde meydan gelen büyük depremlerden alınan dersler neticesinde, yeni inşa edilecek yapıların depreme dayanıklı tasarımı, mevcut yapıların ise deprem etkisinde oluşması beklenen hasar durumlarının belirlenmesi ile ilgili konular yeniden gözden geçirilmiştir. Bu çalışmaların sonucu olarak da performansa dayalı tasarım ve değerlendirmeyi esas alan bir çalışma alanı doğmuştur. Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 2007'de (DBYBHY'07) doğrusal ve doğrusal olmayan hesap yöntemleriyle yapıların deprem performanslarının belirlenmesi konusunda detaylı bilgiler verilmiştir. Bu çalışmada Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları (TS500) ve DBYBHY'07 kurallarına uygun olarak tasarlanmış, kat planları aynı kat sayıları farklı 3 binanın Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi (AEDYY) ve Zaman Tanım Alanında Doğrusal Olmayan Analiz yöntemleri (ZTADOA) ile deprem performans analizleri yapılmıştır. Yapı sistemlerinin analiz sonuçları kat adetlerinin etkisi açısından her bir yönteme göre ayrı ayrı irdelenmiştir. Ayrıca aynı kat adedine sahip binalar için iki yöntemden elde edilen çözümler birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Çözümlerde SAP2000 programı kullanılmıştır.

The fact that our country is located in the earthquake zone and the fact that buildings are built with stability is of utmost importance. As a result of the lessons learned from major earthquakes in our country in recent years, issues related to the determination of damage situations expected to occur during the earthquake impact of the existing buildings have been reviewed again. As a result of these studies, a study area based on performance-based design and evaluation emerged. Detailed information was given about determination of earthquake performances of buildings with Linear and Nonlinear methods for Turkish Seismic Code 2007 In this study, earthquake performance analysis of three different buildings designed in accordance with TS500 and Turkish Seismic Code 2007 rules using Incremental Equivalent Earthquake Load Method (AEDYY) and Nonlinear Time History Analysis (ZTADOA) were performed. The analysis results of the building systems are assessed separately for each method in terms of the effect of storey number. Moreover, the solutions obtained from the two methods for the buildings with the same storey number are compared with each other. SAP2000 program is used in the analysis.
Investigation of earthquake performances of buildings with different number of storeys by using nonlinear analysis methods
Keywords: İnşaat Mühendisliği