COVID-19 SALGINININ ÖZEL BANKALARDAKİ ÇALIŞMA KOŞULLARINA VE YÖNTEMLERİNE ETKİSİ - ŞAŞMAZ, SERTAÇ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Salgını, pek çok sosyal kurumu ve yapıyı etkilemiştir. Ancak, daha çok sağlık hizmetlerinde ve ekonomik sistemlerde büyük olumsuzluklara ve kayıplara neden olmuştur. Küresel düzlemde birbiri ile zorunlu ilişkileri bulunan dünya ekonomileri, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre az ya da çok, salgının doğurduğu koşullardan etkilenmiştir. Bu dönem resmi açıklamalara göre "küresel bir acil durum" olmaktan çıksa da süreç içindeki belirsizlikler, ülkeleri ekonomik sistemlerin işleyişi için farklı tedbirlere yöneltmiştir. Bununla birlikte, kurumsal anlamda değişen koşulların gerektirdiği ölçüde yeni alternatifler belirlenerek uygulamaya konulmuştur. Ekonomik sistem içinde salgının etkilerine maruz kalan önemli kesimlerden biri de bankacılık sektörü olarak görülmüştür. Bu çalışmada; Covid-19 salgınının özel bankaların çalışma koşulları ve yöntemleri üzerinde ne tür etkilerde bulunduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı; Özel Bankaların salgın sürecinde rutin işleyişlerini hangi uygulamalar çerçevesinde düzenlediklerini ortaya koyarak, bankaların kriz yönetiminde başa çıkabilme kapasitelerini değerlendirmektir. Araştırma sonuçlarının ilerde olası kriz durumlarında salgın yönetimine ışık tutması beklenmektedir. Amaçlar doğrultusunda Elazığ'da faaliyet gösteren 7 Özel Bankanın yöneticileri ile nitel bir araştırma yürütülmüş, derinlemesine Görüşme tekniği ile veri toplanmıştır. Veriler, İçerik Analizine tabi tutularak yorumlanmıştır. Veri analizi sürecinde NVivo 10 yazılımından yararlanılmıştır. İçerik analizi sonucunda Değişiklikler ve Düzenlemeler, Başa Çıkabilme Kapasitesi, Uygulama Farklılıkları, Personel Motivasyonu, Sürdürülebilirlik şeklinde beş ana tema ortaya çıkmış, ana temalarla ilgili alt temalar oluşturulmuştur. Araştırma sonuçları kapsamında özel Bankaların Covid-19 salgını sürecinde çalışma koşullarında ve yöntemlerinde zorunluluk sebebiyle birtakım değişikliklere gittikleri, süreç boyunca bankacılık işlemlerinin yürütülmesi ve müşteriye hizmet verilmesi açısından çeşitli zorluklarla karşılaştıkları görülmüştür. Hem sektörel anlamda hem de şubeye özgü koşullar açısından çeşitli avantajlar ve dezavantajlar yaşadıkları, avantajlardan faydalanarak dezavantajlarla başa çıkabilme becerisi geliştirebildikleri tespit edilmiştir. Ayrıca, salgın sürecinde edinilen kazanımların sürdürülebilir olduğu da ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Salgını, Bankacılık ve Finans, Özel Bankalar, Çalışma Koşulları, Salgın Yönetimi.

The Covid-19 pandemic, has affected many social institutions and structures. However, it has caused great negativities and losses mostly in health services and economic systems. The economies of the world, which have obligatory relations with each other at the global level, have been affected by the conditions caused by the pandemic to a greater or lesser extent, depending on the level of development of the countries. Although this period ceased to be a "global emergency" according to official statements, the uncertainties in the process have led countries to take different measures for the functioning of economic systems, and new alternatives have been determined and put into practice to the extent required by the changing conditions in the institutional sense. The banking sector is one of the important segments of the economic system exposed to the effects of the pandemic. This study aims to determine the effects of the Covid-19 pandemic on the working conditions and methods of private banks. The aim of the study is to evaluate the capacity of private banks to cope with the crisis management by revealing the practices within which they organise their routine operations during the pandemic. The results of the research are expected to shed light on epidemic management in possible crisis situations in the future. In line with the objectives, a qualitative research was conducted with the managers of 7 private banks operating in Elazığ and data were collected through in-depth interviews. The data were subjected to content analysis and interpreted. NVivo 10 software was used in the data analysis process. As a result of the content analysis, five main themes emerged as Changes and Regulations, Coping Capacity, Implementation Differences, Staff Motivation, Sustainability and sub-themes related to the main themes were formed. Within the scope of the research results, it can be said that private banks have made some changes in their working conditions and methods during the Covid-19 outbreak due to necessity, and they have faced various difficulties in terms of carrying out banking transactions and serving customers throughout the process. It was determined that they experienced various advantages and disadvantages both in terms of sectoral and branch-specific conditions, and they were able to develop the ability to cope with disadvantages by taking advantage of advantages. In addition, it was also revealed that the gains gained during the pandemic process are sustainable. Keywords: Covid-19 Pandemic, Banking and Finance, Private Banks, Working Conditions, Pandemic Management.
The effect of COVID-19 pandemic on working conditions and methods in private banks: The case of Elazığ
Keywords: İşletme; Bankacılık